INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

egészségügy

kórház

adósság

finanszírozás

Liszkai Gizella osztályvezető főorvos (b) és Vágó Angéla orvos (b2) konzultációt tartanak a gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház sürgősségi betegellátó osztályán egy EKG vizsgálatot követően. A kórház - holtversenyben a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Idegsebészeti Klinikájával - második helyen végzett a HáziPatika.com által meghirdetett Az év kórháza szavazáson.

A kormány 80 milliárd forinttal gyógyítja a kórházakat

Infostart / MTI

A kormány szerdán úgy döntött, hogy összesen 79,4 milliárd forintot bocsát a kórházak részére egészségügyi fejlesztések megvalósítása és az adósságállomány csökkentése érdekében - közölte a Miniszterelnökség vezetője csütörtökön Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Gulyás Gergely kifejtette, a kormányzati finanszírozási csomagból 36,6 milliárd forint áll majd rendelkezésre egészségügyi korszerűsítési célokra. Ez azt jelenti, hogy a kormány a járóbeteg-ellátás finanszírozását 15,7 milliárd forinttal növeli, így azokat az ellátásokat is száz százalékban támogatják, amelyek eddig a teljesítményvolumen-korlát feletti részként nem, vagy csak részben voltak elszámolhatóak. A fekvőbeteg-ellátásban 17,7 milliárd forintot biztosít a kabinet, ami szintén az előbbi korlát feletti ellátások fedezetét szolgálja - tette hozzá. Kiemelte, a kormány emellett további 3,15 milliárd forintot fordít arra, hogy a jelenleginél szélesebb körben legyen lehetőség a genetikai hibák kiküszöbölésére szolgáló gyógyszerek beszerzésére.

A miniszter tájékoztatása alapján a kabinet a fennmaradó 42,8 milliárd forintból a kórházak adósságállományát kívánja rendezni.

A tárcavezető hangsúlyozta, ez az eddigiektől eltérő formában valósul majd meg, mivel a kormány nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem arról központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról.

Kitért arra is, a Pénzügyminisztérium pénzügyi felügyelőt rendelt ki ahhoz a 13 egészségügyi intézményhez, amelynek a legrosszabbnak látták a gazdasági helyzetét.

Hangsúlyozta, a kormány célja, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket, ezt pedig kész a teljesítményvolumen-korlát jelenlegitől eltérő meghatározásával és a gazdálkodási szabályok szigorúbb betartatásával elérni. Lehet, hogy ez pluszforrásokat igényel, de nem szeretnék, ha évről évre a jelenlegihez hasonló helyzetek állnának elő - tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról is: a kabinet szerint az oktatási kormányzat nem terjesztett elő olyan mértékű változtatásokat a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban, amelyek új jogszabály elfogadását indokolnák, ezért a változtatási javaslatokat egy törvénymódosító indítványban terjesztik a parlament elé. A részletek pontosítása a következő két hétben történik meg - fűzte hozzá.

Kérdésre elmondta, 10 milliárd forintos a differencia a kórházi beszállítók által jelzett 70 milliárd forintos hiány és a mostani kormányzati támogatás között, mivel a járóbeteg- és fekvőbeteg-ellátások számára biztosított finanszírozásemelés összesen 20 milliárd forint értékben tartozások kiegyenlítését is lehetővé teszi.

Gulyás Gergely jelezte, a kormány várhatóan még az idén dönt a jövő évi béremelésekről, így például a rendvédelmi szerveknél dolgozók fizetésemeléséről.

"Van, akinek jobban áll, ha tanult szöveget mond" - így válaszolt Gulyás Gergely arra a kérdésre, mit szól Nagy Ervin Jászai Mari-díjas színész kormánypárti politikusokról szóló kritikájához.

Elődje, Lázár János Fidesszel szemben kritikus megszólalására vonatkozó kérdésre hangsúlyozta, egyetért azzal, hogy a kormány, illetve a Fidesznek lehetne hatékonyabb, frissebb kommunikációja a fiatalok felé, nagyobb mértékben kihasználva azokat a csatornákat, amelyeket ők használnak. Megjegyezte, új politikai helyzetet teremtett az, hogy az ellenzék a köztük lévő különbségek ellenére is képes összeállni, erre pedig újfajta politikai válaszokat kell adniuk.

Gulyás Gergely azzal ugyanakkor nem értett egyet Lázár Jánossal, hogy a Fidesz elvesztette volna az októberi önkormányzati választást. Úgy fogalmazott, a Fidesz pozíciókat vesztett, de összességében - bár korábban kiütéssel szokott nyerni - pontozással győzött.

A miniszter álhírnek nevezte, hogy a fideszes Simonka György, aki ellen bűnszervezetben elkövetett gazdasági bűncselekmények miatt emeltek vádat, elérte volna, hogy számára kedvezően változzon a bűnszervezet törvényi meghatározása. Gulyás Gergely szerint ennek éppen a vádemelés a teljes cáfolata. Mint mondta, a változtatás az eredeti jogalkotói szándékot tükrözi, vagyis hogy a szervezetnek hierarchikusan kell működnie, a bírósági gyakorlat azonban eddig ennél tágabban értelmezést követett.

A külügyi tárcához Gulyás Gergely tudomása szerint nem érkezett megkeresés Horvátországtól amiatt, hogy a miniszterelnök a Fidesz elnökségi üléséről olyan fotót tett közzé, amelynek hátterében egy Nagy-Magyarország térkép látható. Hozzátette: a Fidesz székháza 1905-ben épült, a térkép pedig, amely az akkori határokat mutatja, már az építéskor a falra került. A kommunisták ugyan eltakarták, de nem tették tönkre, így annak eredeti állapota az egész épületével együtt helyreállítható volt - mondta.

Nyitókép: MTI/Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018