eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Védőnői szoba az új pécsi rendelőintézetben 2018. március 20-án, az épület hivatalos átadása napján. A 326 millió forintos beruházással kialakított, 800 négyzetméteres új intézményben házi- és gyermekorvosi, valamint szakrendelők is működnek.
Nyitókép: MTI Fotó: Sóki Tamás

Merkely Béla: tizennégy éves korban kell megnyernünk az egészségügy leendő dolgozóit

Az egészségügyben fontos a szakdolgozók középfokú oktatása, mert aki fiatal korában kerül közel a szakmához, várhatóan több ideig a kórházakban marad. Ezért is előnyös az, hogy a Semmelweis Egyetem már négy szakképző középfokú iskolát tart fenn – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az egyetem rektora.

Idén augusztus 1-jével négy egészségügyi köznevelési intézmény került a Semmelweis Egyetemhez. Az iskolákban nappali rendszerű és felnőttoktatási formában is tanulhatnak a diákok. A fiatalok már 14 évesen az egészségügyi munka közelébe kerülhetnek – hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Akkor a fejlődésüknek azon stádiumában vannak, ami talán a legérzékenyebb.

A beteg iránti empatikus, talán csúnya, de altruista hozzáállással ekkor azonosulnak: maguk elé sorolják a beteget és hátravonulnak."

Az egyetem vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában hozzátette, hogy az iskolák egy új koncepció szerint működnek, a tanulók technikumszerű képzést kapnak.

"A négy középiskolai év mellé egy év gyakorlatot rendelnénk, ami már az egyetem klinikáin folyna, ezzel együtt képeznénk a szakdolgozókat. Innen persze lehet fölfele még a különböző érdeklődésnek megfelelően választani, dietetikussá, védőnővé, bármivé lehet válni. De az is lehetséges, hogy aki az ágy mellé szeretne kerülni, a betegellátásban szeretne dolgozni mihamarább vagy specializálódni intenzív, illetve gyermekellátásra, annak is megteremtsük a lehetőségét."

Az elmúlt évtizedekben ez a gyakorlat megszűnt – emlékeztetett Merkely Béla, aki hozzátette, hogy amikor a szakdolgozókat csak felsőfokú intézményben képezték, akkor korábban elkerültek a kórházi ágytól.

"És például a gyógyszeripar vagy a biotechnológiai ipar vette fel ezeket az embereket, a kórházakba viszonylag kevesen jelentkeztek, de a Semmelweis Egyetemnek most végre van négy középiskolája."

Merkely Béla szerint a fiatalok motivációját hosszú távon is fent lehet tartani. Ehhez a szakmának kellően érdekesnek kell lennie, és fontos, hogy a vezető bizonyos élethelyzetekben például rugalmasan kezelje a munkaidőt.

Azt is elmondta, a klinikum egyre inkább középpontba kerül, a kutatás és az innováció pedig még hangsúlyosabbá válik a Semmelweis Egyetemen.

"Ahhoz, hogy azt a hatalmas fejlődést, amit a technológia az orvostudománynak ad, valahogy ki tudják aknázni, ahhoz pénz kell. A bevételt kutatásból és innovációból lehet megteremteni.

Ezt tovább forgatva lényegesen tudjuk javítani a betegellátás minőségét."

Merkely Béla úgy fogalmazott: a Semmelweis Egyetem ezáltal a magyar betegellátás felfrissítő motorja lehet.

"Itt az új technológiák, az új módszerek bevezetése, ami legfőképpen az egyetem feladata. Ilyen szempontból nálunk koncentrálódik a tudás."

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója azt mondta: ahhoz, hogy egy intézmény az élmezőnybe tartozzon, legfőképpen jó szakemberekre van szükség. Ha pedig az egyetem kutatási színvonala erős, akkor visszatérhetnek a magyar kutatók.

"Azt gondolom, mi lennénk a mágnes a kérdésben. Ha egy ilyen típusú gyógyító, oktató, kutató, innovatív intézmény létezik, az az összes többi betegellátó intézményre pozitív hatással bír."

Az új technológiák néhány éven belül a közellátás részévé válnak, és mivel idővel a mindennapi tevékenység részét képezik, a költségük is jelentősen csökken – tette hozzá a SE rektora.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×