eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk
A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla: mostantól minden más lesz a szív gyógyításában

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 20 év munkájának eredményeit a mesterséges intelligencia segítségével dolgozták fel és hoztak létre egy rizikóbecslő, orvosi döntéshozatalt segítő rendszert, amely a szívgyógyászati terápia meghatározásában segít.

Az egyik legnehezebben kezelhető, az életet a leginkább megkeserítő, az életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló szívelégtelenség kezelésében mérföldkövet jelent egy új rizikóbecslő, döntéstámogató eszköz - mondta el az InfoRádióban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

"Az úgynevezett szív-újraszinkronizáló eszközök kezelésével kapcsolatban ad nélkülözhetetlen információt egy-egy beteg esetében. Segít annak eldöntésében, hogy az adott beteg jelentős hasznot remélhet-e egy eszköz beültetésétől, jelentősen hosszabbodhat-e az élete, javul-e az életminősége" - írta körül az innovációt a rektor.

Mint rámutatott, ott jelenthet óriási segítséget a mesterséges intelligencia alkalmazása a döntéshozatalban, ahol jelentős számú beteg jelenik meg.

"A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2000 óta Közép-Európában a legtöbb szívbeteget kezelik, az eszköz segítségével az egyébként gyenge szívet újra lehet szinkronizálni, összehangolni a négy szívüreg munkáját, és

mostantól minden egyes beteg kezelését segítheti az új eljárás."

Az eszköz tehát "dönt" arról, hogy egy adott betegség esetében alkalmazható-e a kezelés. Amennyiben magas rizikójú betegről van szó, akkor felhívja a figyelmet a még szorosabb utánkövetésre, valamint a legújabb gyógyszerek alkalmazásának szükségességére. Ennek köszönhetően az igen magas halálozási arányt mutató szívelégtelenség kezelésében Merkely Béla szerint ténylegesen mérföldkőhöz érkeztünk.

A program publikációja Európa vezető kardiológiai szaklapjában jelent meg, a világon a legjobban jegyzett ilyen újság.

A program innentől kezdve a világ minden orvosának szabadon rendelkezésére áll,

a nevét pedig a 250 éves egyetem névadójáról kapta: Semmelweis CRT score.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×