INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

merkely béla

szív

városmajori szív- és érgyógyászati klinika

semmelweis crt score

A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.

Merkely Béla: mostantól minden más lesz a szív gyógyításában

InfoRádió

A Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján 20 év munkájának eredményeit a mesterséges intelligencia segítségével dolgozták fel és hoztak létre egy rizikóbecslő, orvosi döntéshozatalt segítő rendszert, amely a szívgyógyászati terápia meghatározásában segít.

Az egyik legnehezebben kezelhető, az életet a leginkább megkeserítő, az életminőséget kedvezőtlenül befolyásoló szívelégtelenség kezelésében mérföldkövet jelent egy új rizikóbecslő, döntéstámogató eszköz - mondta el az InfoRádióban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

"Az úgynevezett szív-újraszinkronizáló eszközök kezelésével kapcsolatban ad nélkülözhetetlen információt egy-egy beteg esetében. Segít annak eldöntésében, hogy az adott beteg jelentős hasznot remélhet-e egy eszköz beültetésétől, jelentősen hosszabbodhat-e az élete, javul-e az életminősége" - írta körül az innovációt a rektor.

Mint rámutatott, ott jelenthet óriási segítséget a mesterséges intelligencia alkalmazása a döntéshozatalban, ahol jelentős számú beteg jelenik meg.

"A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2000 óta Közép-Európában a legtöbb szívbeteget kezelik, az eszköz segítségével az egyébként gyenge szívet újra lehet szinkronizálni, összehangolni a négy szívüreg munkáját, és

mostantól minden egyes beteg kezelését segítheti az új eljárás."

Az eszköz tehát "dönt" arról, hogy egy adott betegség esetében alkalmazható-e a kezelés. Amennyiben magas rizikójú betegről van szó, akkor felhívja a figyelmet a még szorosabb utánkövetésre, valamint a legújabb gyógyszerek alkalmazásának szükségességére. Ennek köszönhetően az igen magas halálozási arányt mutató szívelégtelenség kezelésében Merkely Béla szerint ténylegesen mérföldkőhöz érkeztünk.

A program publikációja Európa vezető kardiológiai szaklapjában jelent meg, a világon a legjobban jegyzett ilyen újság.

A program innentől kezdve a világ minden orvosának szabadon rendelkezésére áll,

a nevét pedig a 250 éves egyetem névadójáról kapta: Semmelweis CRT score.

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Merkely Béla egy magyar szabadalomról
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018