INFORÁDIÓ 
2021. január 20. szerda
Fábián, Sebestyén

itm

hulladék

szemetelés

Kisköre, 2019. június 7.A tiszai árhullám miatt felgyülemlett több tonna uszadék és szemét a kiskörei vízerőműnél 2019. június 7-én.

Hulladékforradalomra készülhet az innovációs tárca

Infostart

Hogy törvényjavaslat készül az ITM-ben a helytelen szemetelés visszaszorítására, már önmagában reménykeltő, de a minisztérium nem áll meg itt.

Törvényjavaslat megalkotására készül az ITM, a tárca az illegálisan lerakott szemét mennyiségének visszaszorítását szeretné elérni. A Sonline.hu cikkében megszólalók szerint ennek már épp ideje. A Somogy Megyei Vadászok Szövetsége Kaposváron a Zaranyi erdőben például kidobott hűtőt, vécécsészét és három szétszerelt autót is talált.

A szaktárca szerint a küzdelem fő akadálya jelenleg a felderítetlenség, mivel többnyire csak tettenérés esetén azonosítható be és vonható felelősségre az elkövető. Ennek alapján a minisztérium a felderítés és a szankcionálás hatékonyabbá tételének jogszabályi lehetőségeit mérlegeli.

Az ITM nem állna meg itt, a lakosság minél szélesebb köre számára biztosítaná a hulladékok szabályos leadásának lehetőségét a lakóhely közelében, így segítve elő az ellenőrizetlenül elhelyezésre kerülő hulladék mennyiségének csökkentését.

A Sefag Zrt. és a Kaszó Zrt. is küzd a területén elhelyezett szemét ellen, gyakorlatilag folyamatosan, egész évben, mivel az autóból folyton kidobálnak szemetet. A megoldás felé vezetne, ha területüket teljesen be tudnák kamerázni, de a fejekben rendet tenni szerintük még jobb lenne.

Az is problémát okoz, hogy az emberek nem fogják fel a szelektív gyűjtés lényegét, és összevissza dobálnak mindenhová mindent.

A folyamatokban van valamelyes előrelépés, folyamatosan nő a szelektív gyűjtőkbe helyesen bedobott hulladék mennyisége.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018