INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

halottak napja

temető

tömegközlekedés

máv

busz

bkk

közösségi közlekedés

Budapest, 2017. január 23.MTI Fotó: Balogh Zoltán

Fontos változásokra figyelmeztet a BKK és a MÁV

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Változik a közösségi közlekedés Budapesten halottak napja miatt, több temetőt is érintő busz és villamos már sűrűbben jár. A temetők környékén változik a forgalmi rend, így az autósoknak érdemes indulás előtt tájékozódni. A kegyeleti ünnepekhez igazodik a vonatközlekedés rendje is.

Mint minden évben ilyenkor, november 2-ig a temetőket érintő BKK-járatok a szokottnál sűrűbben, illetve nagyobb kapacitásokkal közlekednek, valamint rendkívüli járatok is indulnak – tájékoztatta az InfoRdáiót a BKK Info munkatársa.

A 95-ös és 195-ös autóbusz terelve közlekedik: a Kada utca, Harmat utca és az Új Köztemető közötti megállókat nem érinti, illetve a 188-as, a 188E és 222-es autóbuszok Budakeszi felé ideiglenesen megállnak a Budakeszi temető megállóhelyen. November 1-jén rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Újköztemető között pedig 28B jelzéssel is közlekedik villamos.

Természetesen, ahogyan azt megszokhattuk,

a temetők környékén megnövekedett közúti forgalomra kell számítani, ezért is érdemes a közösségi közlekedést választani

– tette hozzá Varga Etele.

Ugyanakkor korlátozásokra is kell készülni, így például az Újhegyi utat a X. kerületben lezárják a Maglódi út és az Új Köztemető bejárata között, tehát csak a BKK járatai használhatják. Illetve november 1-jén reggel 8 órától november 3-án este 8 óráig lezárásra kerül a Kozma utca a Jászberényi út és a körforgalom között, a Sírkert utat pedig egyirányúsítják a Maglódi út irányában.

A Pesterzsébeti temetőt gépkocsival csak a Tarcsai út felől lehet megközelíteni, a Külső Vörösmarty utcát az Alsó Határ út és a Tartsay utca között csak a közösségi közlekedési járatok vehetik igénybe. Kispesten lezárásra kerül a Temető köz, Pestszentlőrincen a Reményik Sándor utca, illetve a Cinkotai temetőnél és a Budafoki temetőnél is jelentősen átalakul a forgalmi rend.

Változás a vonatközlekedésben

A hosszú hétvége miatt rengetegen mennek a temetőkbe vagy látogatnak el a rokonaikhoz, ezért csúcsforgalom várható a pályaudvarokon, a MÁV így azt javasolja, hogy néhány nappal az ünnep előtt, előre vegyék meg az utasok a menetjegyeket.

Sokan utazhatnak már csütörtökön is, de legtöbben vasárnap szállnak majd vonatra, mert aznap ér véget az őszi szünet. A tavalyi négynapos ünnep utolsó napján – részben az őszi szünet vége miatt – megduplázódott az utasforgalom egy átlagos vasárnaphoz képest, figyelmeztetnek.

A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére gyorsan megtelhetnek az InterCity vonatok. A vasúttársaság az IC vonatokhoz a helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – plusz kocsikat kapcsol. Az InterCity vonatokon kívül a gyors-, sebes-, illetve személyvonatokat is választhatják az utasok. November 3-án, vasárnap közlekedik Nyíregyházáról Debrecenen át a Nyugati pályaudvarra a tavaly bevezetett és gyorsan népszerűvé vált Televonat.

A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében az utasok a vasúttársaság internetes jegyvásárlási rendszerében, vagy az okostelefonokon elérhető MÁV applikációban gyorsan és egyszerűen – különféle kedvezmények mellett – megválthatják a menetjegyeket és helyjegyeket, emlékeztetek.

A 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok október 31-én 10 órától november 3-án éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet.

Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Változik a BKK-menetrend halottak napja miatt – Varga Etele, BKK Info
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018