eur:
394.4
usd:
370.66
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla
Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi Gusztáv Kórház felújított pszichiátriai osztálya 2016. március 11-én. A 64 ágyas pszichiátriai osztály teljes körű, a 69 ágyas pszichiátriai rehabilitációs osztály pedig részleges felújításon esett át, a beruházás 69 millió forintba került.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kórházi fertőződés: siralmas a helyzet

Magyarországon naponta több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak.

Oroszi Beatrix, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai vezetője az IME – Interdiszciplináris Magyar Egészségügy című szakfolyóirat egészségügyi konferenciáján arról számolt be, hogy

Magyarországon a betegek 3,5 százaléka kap kórházi fertőzést,

naponta pedig több mint kétszáz, az egészségügyi ellátással összefüggő infekciót regisztrálnak. A kórházi fertőzések a szigorú előírások betartásával akár 30-50 százalékkal is csökkenthetők lennének.

A Világgzdaság cikkéből kiderül, az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Unió és globális betegbiztonsági programja alapján Magyarország az elmúlt évben indította el az infekciókontroll-pályázatokat a fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézetek számára. A cél ezzel az volt, hogy visszaszorítsák a kórházi fertőzéseket, erre pedig 2,1 milliárd forint uniós pályázati forrás áll a rendelkezésre.

A programhoz kapcsolódó finanszírozási feltételeket mindenképpen be kell építeni az egészségügyi büdzsébe – hangúlyozta a Csányi Endre Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára –, de ez még kidolgozás alatt van, a projekttel kapcsolatos nagyobb beruházások pedig – elmondása szerint – legkorábban 2021-ben valósíthatók meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×