INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

nyugdíj

kormányrendelet

nyugdíjkiegészítés

nyugdíjprémium

Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére.

Jelentős változás a nyugdíjprémium kifizetésében

Infostart

Nem zárják ki a jogosultak közül azokat, akik a kifizetés évében vonultak nyugdíjba.

A Magyar Közlönyben megjelent a két rendelet, amely alapján az állam kifizeti az idei nyugdíjprémiumot és -kiegészítést. Egy nagyon fontos változás lesz a tavalyi kifizetéshez képest, a prémiumot ugyanis tavaly azok kaphatták meg, akik a megelőző évben legalább egy napot már nyugdíjasként töltöttek, vagy egy napon nyugdíjszerű ellátásban részesültek.

Ilyen megkötést az idei rendelet nem tartalmaz, a jogszabály mindössze annyit mond ki, hogy 2019 novemberében fennálljon a nyugdíjas jogviszony. Aki tehát tavaly még aktív volt, nem esik el a pluszpénztől idén - írja az mfor.hu.

A rendelet értelmében a prémium számításakor 1,1 százalékos szorzót vesznek figyelembe, mivel a gazdasági növekedés ennyivel haladja meg várhatóan a bázisul szolgáló 3,5 százalékot. A kiegészítésnél pedig 0,7 százalékkal számolnak, ugyanis ennyivel volt magasabb a nyugdíjas kosár szerint számolt infláció január és augusztus között az év eleji 2,7 százalékos nyugdíjemeléshez képest.

A kiegészítést a novemberben esedékes nyugdíjjal együtt fizetik ki a jogosultaknak. A prémium utalásáról, készpénzes kézbesítéséről külön nem rendelkezett a kormány a rendeletben, de korábban erről Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy az a pénz is novemberben érkezik.

A kiegészítés összege átlagosan 11 ezer forint lesz (akinek az átlagnál alacsonyabb a nyugdíja, természetesen kisebb összegben részesül), a prémium pedig átlagosan 20 ezer forint lesz.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018