INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

alvás

alvászavar

konferencia

alváshiány

Meg kell tanulnunk elősegíteni a jó alvást

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Az emberek átlagosan egy órával többet aludtak száz évvel ezelőtt, mint most, ráadásul jelenleg nagyon sokan küzdenek alvászavarokkal – erre is felhívják a figyelmet az Alvás Világkonferencián. A rendezvényt szeptember 20-a és 25-e között tartják Kanadában.

Alvás Világkonferenciára a World Association of Sleep Medicine, az Alvásorvosok Világszövetsége szervezésében két évente kerül sor, amelynek idén a kanadai Vancouver ad otthon, mintegy háromezer tudós, szakember és egészségügyi dolgozó részvételével – ismertette az InfoRádiónak nyilatkozó Németh György. A konferencián nem kizárólag a gyógyításhoz közvetlenül kapcsolódó szakemberek, hanem a teljes alvásipar szereplői képviseltetik magukat, hiszen

mára az alváskultúra új fogalommá vált, és nem kizárólag az orvosi tartalmakat jelöli,

hanem mindazokat a hozzáadott értékeket, amelyek segítenek, hogy jobban tudjunk aludni, ugyanis – mint a Magyar Alvás Szövetség elnöke fogalmazott –, a világ nem jól alszik.

Fontos ugyanis tudatosítani mindenkiben, hogy mennyire fontos az alvás, és hogy

ne nyugodjunk bele, ha nem alszunk jól.

Hogyha huzamosabb idei tart az alvászavar, keressünk fel egy szakembert, javasolta a szövetség elnöke, aki szerint azonban mi magunk is számtalan dolgot tehetünk a "gyógyulás" érdekében.

Ne kössünk kompromisszumokat!

Alváskor legyen teljesen sötét, hiszen csak ilyenkor termelődik a melatonin, az alvási ciklust szabályozó hormon. Hasonlóan fontosak lehetnek a hang- és páratartalomviszonyok, vagy maga a fekhely. Számos olyan tényező, amely egyszerűnek tűnhet, mégsem figyelünk kellően rá, tette hozzá a szakember.

Nem mindig aludtunk a maihoz hasonló módon és körülmények között, mutatott rá Németh György. Edison egyik legismertebb találmánya, a szénszálas izzólámpa révén kitolódtak a napok, nyilvánvalóan az éjszakák rovására, ráadásul az új technikai eszközök – számítógépek, televíziók, mobiltelefonok – inspirálják az embereket arra, hogy többet legyenek fenn és kevesebbet aludjanak. Ennek következtében elmondható, hogy

100 évvel ezelőtt hozzávetőlegesen 1 órával többet aludtak az emberek.

A tendencia viszont nem jó, mert az alvás az életfolyamatok nagyon fontos része. Ha nem jól, vagy nem eleget alszunk, akkor az óhatatlanul

rányomja bélyegét az egész állapotunkra:

a kedélyünkre és fizikai állapotunkra csakúgy, mint az immunrendszerünkre. Ezért nagyon fontos, hogy jól aludjunk, valamint fontos, hogy a jó alvást segítsük, hiszen a mindennapi stressz, feszültség és a mindennapi lelki terhek révén egyébként is "roncsolódik" az alvásunk – emelte ki Németh György.

Nyitókép: pexels.com

Kapcsolódó hang

Alvás világkonferencia - Németh György
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018