INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

mráz ágoston sámuel

előválasztás

nézőpont

gyurcsány ferenc

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én.

Mráz Ágoston Sámuel: kipukkanni látszik a DK lufija

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádiónak nyilatkozva értékelte Kálmán Olga második helyét az ellenzéki főpolgármesteri előválasztáson. Az elemző megjegyezte: Gyurcsány Ferenc ugyan támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt, de korántsem biztos, hogy ez tartós lesz. 

Az elmúlt egy hónap politikai kérdése az volt, hogy a Demokratikus Koalíció fényes szereplése az EP-választáson (16 százalék, 4 mandátum) vajon egyszeri esemény volt-e, vagy tartós átrendeződés a baloldali térfélen - fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádióban. Hozzátette, értelemszerűen Gyurcsány Ferenc és a felesége az utóbbiban volt érdekelt, ennek szellemében jelöltek saját főpolgármesteri-jelöltet, de az előválasztás eredménye alapján ez a terv nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

"Azt gondolom, nem túl erős kijelenteni, hogy a Demokratikus Koalíciónak ez a lufija, ami létrejött május 26-án, ez most kipukkanni látszik"

– fogalmazott az elemző. Dobrev Klára jelölte eredetileg Kálmán Olgát, de Gyurcsány Ferenc is beállít mögé, így indirekt mód mindketten leszerepeltek, tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint óvatosan kell fogalmazni abban, hogy Karácsony Gergely győzött-e az ellenzéki előválasztáson, mert valójában sokkal inkább Gyurcsány Ferenc és Kálmán Olga veszített.

"Nem Karácsony Gergely teljesítményét, hanem az ellenjelölés kudarcát emelném én ki

- mondta a szakértő, aki ezt azzal indokolta, hogy egyrészt Gyurcsány Ferenc tartósan Magyarország legnépszerűtlenebb közszereplője. (…) De Kálmán Olga teljesítménye is szuboptimális volt, ahogy diplomatikusan lehet fogalmazni" – tette hozzá az elemző.

A Nézőpont Csoport vezetője úgy fogalmazott, hogy már

Kálmán Olga jelölésének mikéntje is "hazugságban fogant"

hiszen áprilisban maga közölte, hogy nem kíván főpolgármester lenni, de arra sem adott világos választ, miért gondolta meg magát - emlékeztetett Mráz Ágoston Sámuel, hozzátéve: kiderült, hogy nincs víziója, hogy mit akar a fővárossal tenni, menet közben alkotott meg egy programot, ez is csökkentette a hitelességét, és az elemző szerint a három vita sem vált Kálmán Olga előnyére:

"korábbi népszerűsége nem volt átváltható politikai népszerűséggé."

Végezetül, Gyurcsány Ferenc ugyan támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt, az igazi kérdés Mráz Ágoston Sámuel szerint most az, hogy

mennyire lesz tartós a felajánlás

a DK elnökének részéről. "Ha a most meginduló, 13-14 hétig tartó önkormányzati választási kampányban Karácsony Gergely népszerűsége csökkenni fog (…), vajon Gyurcsány Ferenc kitart-e? Egyszer már kihátrált mondva csinált okokkal" – emlékeztetett az elemző, hozzátéve: ahogyan öt évvel ezelőtt a baloldal tette Falus Ferenccel is.

Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Kapcsolódó hang

Mráz Ágoston Sámuel: kipukkanni látszik a DK lufija
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018