eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Mráz Ágoston Sámuel: kipukkanni látszik a DK lufija

A Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádiónak nyilatkozva értékelte Kálmán Olga második helyét az ellenzéki főpolgármesteri előválasztáson. Az elemző megjegyezte: Gyurcsány Ferenc ugyan támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt, de korántsem biztos, hogy ez tartós lesz. 

Az elmúlt egy hónap politikai kérdése az volt, hogy a Demokratikus Koalíció fényes szereplése az EP-választáson (16 százalék, 4 mandátum) vajon egyszeri esemény volt-e, vagy tartós átrendeződés a baloldali térfélen - fogalmazott Mráz Ágoston Sámuel az InfoRádióban. Hozzátette, értelemszerűen Gyurcsány Ferenc és a felesége az utóbbiban volt érdekelt, ennek szellemében jelöltek saját főpolgármesteri-jelöltet, de az előválasztás eredménye alapján ez a terv nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

"Azt gondolom, nem túl erős kijelenteni, hogy a Demokratikus Koalíciónak ez a lufija, ami létrejött május 26-án, ez most kipukkanni látszik"

– fogalmazott az elemző. Dobrev Klára jelölte eredetileg Kálmán Olgát, de Gyurcsány Ferenc is beállít mögé, így indirekt mód mindketten leszerepeltek, tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint óvatosan kell fogalmazni abban, hogy Karácsony Gergely győzött-e az ellenzéki előválasztáson, mert valójában sokkal inkább Gyurcsány Ferenc és Kálmán Olga veszített.

"Nem Karácsony Gergely teljesítményét, hanem az ellenjelölés kudarcát emelném én ki

- mondta a szakértő, aki ezt azzal indokolta, hogy egyrészt Gyurcsány Ferenc tartósan Magyarország legnépszerűtlenebb közszereplője. (…) De Kálmán Olga teljesítménye is szuboptimális volt, ahogy diplomatikusan lehet fogalmazni" – tette hozzá az elemző.

A Nézőpont Csoport vezetője úgy fogalmazott, hogy már

Kálmán Olga jelölésének mikéntje is "hazugságban fogant"

hiszen áprilisban maga közölte, hogy nem kíván főpolgármester lenni, de arra sem adott világos választ, miért gondolta meg magát - emlékeztetett Mráz Ágoston Sámuel, hozzátéve: kiderült, hogy nincs víziója, hogy mit akar a fővárossal tenni, menet közben alkotott meg egy programot, ez is csökkentette a hitelességét, és az elemző szerint a három vita sem vált Kálmán Olga előnyére:

"korábbi népszerűsége nem volt átváltható politikai népszerűséggé."

Végezetül, Gyurcsány Ferenc ugyan támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt, az igazi kérdés Mráz Ágoston Sámuel szerint most az, hogy

mennyire lesz tartós a felajánlás

a DK elnökének részéről. "Ha a most meginduló, 13-14 hétig tartó önkormányzati választási kampányban Karácsony Gergely népszerűsége csökkenni fog (…), vajon Gyurcsány Ferenc kitart-e? Egyszer már kihátrált mondva csinált okokkal" – emlékeztetett az elemző, hozzátéve: ahogyan öt évvel ezelőtt a baloldal tette Falus Ferenccel is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×