eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Karácsony Gergely zuglói polgármester, három ellenzéki párt (MSZP-Párbeszéd-DK) főpolgármester-jelöltje beszél a Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Nyugati téri aluljáróban 2019. június 5-én. Elindult az ajánlásgyűjtés a fővárosban az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójára, amely június 20-án indul és június 26-ig tart majd.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Elemzők a főpolgármesteri előválasztásról: lesznek ennek még következményei

Nem lepte meg az ellenzéki előválasztás eredménye a Publicus Intézet ügyvezetőjét; Pulai András szerint Karácsony Gergely le is győzheti Tarlós Istvánt az őszi főpolgármester-választáson. Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója szerint patthelyzet alakult ki az ellenzéki térfélen.

A Publicus Intézet által a Népszava számára készített korábbi közvélemény-kutatás nagyjából azt az eredményt hozta, mint amit végül a budapesti ellenzéki főpolgármesteri előválasztás - értékelt a Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) győzelmét hozó folyamat lezárultával az InfoRádióban Pulai András, az intézet ügyvezetője.

Rávilágított,

magas volt az átszavazási hajlandóság az ellenzéki térfélen, amit az is bizonyít, hogy a Momentum és a DK is alacsonyabb támogatottságot mutatott az előválasztáson, mint például a májusi EP-választáson.

A részvételt kifejezetten magasnak tartja (70 ezer fő), de az ellenzéki oldal bizalomhiányának jeleként értékelte, hogy bár korábban a DK is támogatta Karácsony Gergelyt, az EP-választást követően mégis "ráindított" egy saját jelöltet Kálmán Olga személyében.

Hogy Puzsér Róbert (független) és Sermer Ádám (Liberálisok) ott lesznek-e az őszi főpolgármester-választási verseny rajtnánál, arra most azt mondja: szerinte inkább igen, mint nem, előbbi 4-6, utóbbi 1-2 százalékra számíthat, ha ott lesz.

Indulásukkal sem zárja ki Karácsony Gergely győzelmi esélyét Pulai András.

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója szerint nem született meglepetés, ugyanakkor azt gondolta, Kálmán Olga és Karácsony Gergely között dől el ez a verseny, ám

"kellemetlen patthelyzet jött létre" azzal, hogy nem a Budapesten erősebb ellenzéki pártok jelöltje győzött, ez pedig előrevetíti, hogy a DK és az MSZP feszült viszonyában nem áll be változás.

Azt nehezen tudja elképzelni az elemző, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke "engedné, hogy a fővárosban az MSZP visszaerősödjön" az EP-választási kudarc után.

Úgy vélte, az ellenzék minden fogadkozás ellenére nem tudott egységes jelöltet állítani, mert bár a Momentum jelöltje a szerdai eredményhirdetés után bejelentette, hogy beáll Karácsony Gergely mögé, a DK-n Lánczi Tamás inkább azt látja, hogy még vannak taktikai megfontolások, és nem biztos, hogy érdekeltek Karácsony Gergely sikeres szereplésében.

Az őszi kampány az elemző szerint az eredményekről fog szólni, ami Budapesten Tarlós István főpolgármester malmára hajtja a vizet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×