INFORÁDIÓ
2021. június 13. vasárnap
Anett, Antal

lánczi tamás

pulai andrás

előválasztás

Karácsony Gergely zuglói polgármester, három ellenzéki párt (MSZP-Párbeszéd-DK) főpolgármester-jelöltje beszél a Barabás Richárddal, a Párbeszéd szóvivőjével közösen tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a Nyugati téri aluljáróban 2019. június 5-én. Elindult az ajánlásgyűjtés a fővárosban az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás második fordulójára, amely június 20-án indul és június 26-ig tart majd.

Elemzők a főpolgármesteri előválasztásról: lesznek ennek még következményei

InfoRádió

Nem lepte meg az ellenzéki előválasztás eredménye a Publicus Intézet ügyvezetőjét; Pulai András szerint Karácsony Gergely le is győzheti Tarlós Istvánt az őszi főpolgármester-választáson. Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója szerint patthelyzet alakult ki az ellenzéki térfélen.

A Publicus Intézet által a Népszava számára készített korábbi közvélemény-kutatás nagyjából azt az eredményt hozta, mint amit végül a budapesti ellenzéki főpolgármesteri előválasztás - értékelt a Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) győzelmét hozó folyamat lezárultával az InfoRádióban Pulai András, az intézet ügyvezetője.

Rávilágított,

magas volt az átszavazási hajlandóság az ellenzéki térfélen, amit az is bizonyít, hogy a Momentum és a DK is alacsonyabb támogatottságot mutatott az előválasztáson, mint például a májusi EP-választáson.

A részvételt kifejezetten magasnak tartja (70 ezer fő), de az ellenzéki oldal bizalomhiányának jeleként értékelte, hogy bár korábban a DK is támogatta Karácsony Gergelyt, az EP-választást követően mégis "ráindított" egy saját jelöltet Kálmán Olga személyében.

Hogy Puzsér Róbert (független) és Sermer Ádám (Liberálisok) ott lesznek-e az őszi főpolgármester-választási verseny rajtnánál, arra most azt mondja: szerinte inkább igen, mint nem, előbbi 4-6, utóbbi 1-2 százalékra számíthat, ha ott lesz.

Indulásukkal sem zárja ki Karácsony Gergely győzelmi esélyét Pulai András.

Lánczi Tamás, a XXI. Század Intézet igazgatója szerint nem született meglepetés, ugyanakkor azt gondolta, Kálmán Olga és Karácsony Gergely között dől el ez a verseny, ám

"kellemetlen patthelyzet jött létre" azzal, hogy nem a Budapesten erősebb ellenzéki pártok jelöltje győzött, ez pedig előrevetíti, hogy a DK és az MSZP feszült viszonyában nem áll be változás.

Azt nehezen tudja elképzelni az elemző, hogy Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke "engedné, hogy a fővárosban az MSZP visszaerősödjön" az EP-választási kudarc után.

Úgy vélte, az ellenzék minden fogadkozás ellenére nem tudott egységes jelöltet állítani, mert bár a Momentum jelöltje a szerdai eredményhirdetés után bejelentette, hogy beáll Karácsony Gergely mögé, a DK-n Lánczi Tamás inkább azt látja, hogy még vannak taktikai megfontolások, és nem biztos, hogy érdekeltek Karácsony Gergely sikeres szereplésében.

Az őszi kampány az elemző szerint az eredményekről fog szólni, ami Budapesten Tarlós István főpolgármester malmára hajtja a vizet.

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Előválasztás - Pulai András
 
Előválasztás - Lánczi Tamás
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018