INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

főpolgármester

előválasztás

karácsony gergely

Karácsony Gergely, az MSZP és Párbeszéd főpolgármester-jelöltje beszél a Jávor Benedekkel, az MSZP-Párbeszéd EP-képviselőjelöltjével az ivóvízzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatójukon az I. kerületi Batthyány téren 2019. május 7-én. A Párbeszéd kezdeményezi, hogy uniós és magyar kormányzati támogatással cseréljék ki a fővárosi társas- és családi házak vízhálózataiban található ólomcsöveket.

Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki főpolgármesteri előválasztást

Infostart

Szerdán délben lezárult a Karácsony Gergely (MSZP-P), Kerpel-Fronius Gábor (Momentum), Kálmán Olga (DK) részvételével megtartott ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztás.

A Párbeszéd Magyarországért Facebook-oldalán este hat óra után pár perccel megjelent egy poszt, "Köszönöm, Budapest" felirattal, melyben bejelentették, hogy Karácsony Gergely nyerte az előválasztást. Az MSZP-Párbeszéd jelöltje pedig azt posztolta, "Győztünk!"

A pártok 18 órára hirdettek meg sajtótájékoztatót. A Civil Választási Bizottság adatai szerint 68363-an szavaztak, ebből 68240-en érvényesen. A voksok eloszlása:

  • Kerpel-Fronius Gábor, Momentum: 9792
  • Kálmán Olga, független+DK: 25093
  • Karácsony Gergely, MSZP-P: 33355

Karácsony Gergely szerint az előválasztásnak győztese Magyarország, mert bizonyságot kapott, hogy "még nem sikerült elűzni a demokrácia szellemét. A város is nyert, mert a Fidesszel szemben mást akarók esélyt kaptak arra, hogy ezt szavazatokra is tudják váltani októberben. A pártok is nyertek, mert kiváló jelöltek kiváló programokról vitáztak, és mindenki elmondhatta, hogy szerinte milyen a jövő Budapestje. És nyertek a budapestiek, akik változást akarnak".

Karácsony Gergely szerint az ellenzéki oldalon véget ért a rivalizálás korszaka, ezentúl nem néznek hátra, csak előre. "Mostantól az a kötelességem, hogy a budapestiek jelöltje legyek, és ezt is fogom tenni." Elmondta még, hogy a következő időszakban be kell fejezniük a polgármesterjelöltekről folytatott egyeztetést.

Kerpel-Fronius Gábor az eredmények kihirdetése után azt mondta, csütörtökön megkeresi Karácsony Gergelyt, hogy egyeztessenek a további együttműködésről. Gratulált a Momentum aktivistáinak, mert "nagyon rövid idejük volt erre a kampányra, és miután kihajtották magukat az EP-választáson, ilyen szép munkát végeztek". Kijelentette: fontos előrelépés a magyar ellenzék történetében és a 2019-es önkormányzati választáshoz az előválasztás sikere, és hogy fontos témákról tudtak gondolatokat cserélni.

Élő Norbert (DK) azt mondta a sajtótájékoztató után, hogy Kálmán Olga egy szervezési hiba miatt nem volt jelen az eredményhirdetésen, de a párt elfogadja a választási eredményt. Azzal egyidőben a főpolgármester-aspiráns a Facebook-oldalán üzent: gratulált a másik két résztvevőnek, valamint az előválasztáson részt vevő budapestieknek. Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője Kálmán Olga távolmaradását azzal magyarázta, hogy későn értesültek a sajtótájékoztatóról, majd hozzátette, csütörtökön külön eseményen értékeli az eredményeket.

A jelenlegi állás szerint Tarlós Istvánnak több ellenzéki kihívója is lehet, ugyanis a független Puzsér Róbert és a liberális Sermer Ádám is szeretne főpolgármester lenni, az előválasztáson azonban nem vettek részt.

Azt már szerdán nap közben tudni lehetett, hogy az ellenzéki előválasztás érvényes lesz, mert hétfő délelőtt elérte az 50 ezret a szavazók száma, végül pedig mintegy 70 ezerre emelkedett a részvételi arány.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018