INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

veronai buszbaleset

buszbaleset

szinyei merse pál gimnázium

Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán 2017. január 21-én. Az előző éjjelen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz egyelőre ismeretlen okból kisiklott, és kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek.

Még mindig nem kártalanítják a veronai buszbaleset érintettjeit

Ha év végéig sem születik megállapodás, bírósághoz fordulnak a 2017-es veronai buszbaleset túlélői és áldozatainak családtagjai - mondta el az InfoRádióban Pörzse Tamás ügyvéd.

Büntetőeljárás van folyamatban Olaszországban, illetve polgári jogi kártérítési igény zajlik - egyelőre peren kívül - Olaszországban és Magyarországon is párhuzamosan - ismertette a 2017-es veronai buszbaleset máig ható jogi következményeit az InfoRádióval Pörzse Tamás ügyvéd.

"Mind a magyar, mind az olasz polgári törvényköny ismeri az egyetemleges felelősség kérdését, ami azt jelenti, hogy a károsult bármelyiktől kérheti a kártérítést, a felelősök pedig egymás között elszámolnak, osztoznak. Az utasok kérhetik a busz felelősségbiztosítójától, kérhetik az olasz autópálya kezelőjétől, a buszt üzemeltető társaságtól, nyilván abba az irányba kell elmenni, amelyből nagy valószínűséggel a magas kárösszegek meg is térülnek, ez pedig a biztosító vagy az autópályakezelő lehet" - mondta az ügyvéd.

Az egyeztető tárgyalások egy kicsit megrekedtek,

a felelősségbiztosító kivárásra, időhúzásra játszik, csöpögtet kárelőlegeket, de ezek "köszönőviszonyban sincsenek a károkkal"

- tette hozzá Pörzse Tamás.

A károsultak elindultak egy olaszországi vonalon is, ott is egyeztetési fázisban vannak.

"A büntetőjogi vonal november-december körülre kideríthet dolgokat,

ha addigra elismerik a felelősségüket azok, akiknek el kell, meggyorsulhatnak a folyamatok". Arra a kérdésre, hogy Magyarországon lehet-e büntetőeljárás az ügyben, az ügyvéd azt mondta: nem látni, milyen szakmai szabályt szeghetett meg az érintett sofőr kezelőorvosa.

Nyitókép: MTI/EPA/Filippo Venezia

Kapcsolódó hang

Veronai buszbaleset - Pörzse Tamás
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018