eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Áder János köztársasági elnök (b2) a Szinyei Merse Pál Gimnázium épületénél 2017. január 23-án. Január 20-án éjjel az olaszországi Verona közelében balesetet szenvedett egy magyar fiatalokat szállító busz, tizenhatan meghaltak, huszonhatan megsérültek. A buszon a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok és egyikük családja utazott.
Nyitókép: MTI/Kallos Bea

Magyar gyerekek borzalmas buszbalesete, amit két éve nem tudunk felejteni

A veronai autóbusz-baleset súlyos közúti baleset volt, 2017. január 20-án éjfél körül történt Verona és Velence között, San Martino Buon Albergo község külterületén, az A4-es autópálya 289-es kilométerszelvényénél, a Verona-kelet lehajtó közelében.

Az autóbusz Franciaországból, a Szinyei Merse Pál Gimnázium által évente megrendezett sítáborból tartott hazafelé, rajta utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető, összesen 56 fő – 43 fiatalkorú és 13 felnőtt.

A Magyarország irányába tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott, végül kigyulladt. A balesetben 17 fő vesztette életét - olvasható a Wikipédián.

A jármű egy Setra márkájú S 317 GT-HD típusú busz volt.

Az ütközés következtében többen kirepültek a járműből, a jobb oldalon lévő első hét üléssor összepréselődött.

Ez a legsúlyosabb a külföldön magyar állampolgárokat ért buszbalesetek között az 1999-es deutschlandsbergi autóbusz-baleset óta.

A Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál a baleset másnapján megemlékezést tartottak. Az iskolánál sokan helyeztek el gyertyákat, virágokat az áldozatok emlékére. A gimnázium pszichológusa a baleset helyszínére utazott. Az Országos Mentőszolgálat négy mentőautót, illetve ezek személyzetét küldte a helyszínre a sérültek hazaszállításának érdekében.

A magyar állam átvállalta az áldozatok hazaszállításával és a sérültek ellátásával kapcsolatos költségeket.

A balesetet komolyabb sérülések nélkül átvészelő túlélőket Verona külvárosában egy szálloda látta vendégül. A túlélőket a helyiek az ügyintézés terén, illetve öltözékük pótlása terén is segítették.

A kormány 2017. január 23-ára nemzeti gyásznapot rendelt el. Ezen a napon a Budapesti Közlekedési Központ és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által megrendelt járatok (1–299; 900–999) fekete szalaggal közlekedtek, illetve a BKK Zrt., BKV Zrt. és a VT-Arriva Kft. székházára fekete zászlót tűztek ki.

A nemzeti gyásznap alkalmából számos televíziós csatorna is jelezte szolidaritását képernyőjén

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×