eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor: Salvini "szöget vert a bevándorláspárti politikusok koporsójába"

Magyarország a szárazföldön, Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter pedig a tengeren állította meg a migrációt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Salvini "szöget vert a bevándorláspárti politikusok koporsójába", és Magyarország ugyan "kisebb szöggel", de szintén csatlakozott ehhez a "művelethez" - fogalmazott a kormányfő,miután előző nap Budapesten tárgyalt a Liga olasz kormánypárt vezetőjével.

Hozzátette:

Salvini bebizonyította, hogy hazudnak a bevándorláspárti politikusok, amikor azt mondják, nem lehet megállítani a migrációt.

Ráadásul amióta Matteo Salvini Olaszország belügyminisztere, és nem engedi be a bevándorlókat szállító hajókat, azok nem is indulnak el, így radikálisan lecsökkent a vízbe fulladt migránsok száma - jegyezte meg.

Beszélt arról is, hogy panaszkodott Salvininek, „de azt nem mondom, hogy kisírtam magam.” Mindenféle marhaságra van pénz, de a határkerítésre nem ad az EU - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint egyes európai államok vezetői túl könnyen használnak durva kifejezéseket más országok vezetőire, nem veszik figyelembe, hogy ez tiszteletlenség velük és a választóikkal szemben. Példaként említette erre a budapesti Salvini-látogatás egyes német kommentárjait, és hogy az egyik magyarországi ellenzéki EP-listavezető gazembernek nevezte az olasz miniszterelnök-helyettest és a lengyel kormánypárt fejét.

Német politikusokkal kapcsolatban külön megjegyezte, hogy minden erkölcsi gátlás nélkül mondanak nem elfogadható stílusú ítéletet más országok politikusairól. A kormányfő értékelése szerint aki az olasz népet képviselő Salvinit sértegeti, az az olasz népet sértegeti.

Örül az új szereplőnek

Azt is mondta, szemben a "buborékban ülő" brüsszeli elittel ő örül a politikába belépő új szereplőknek. Szavai szerint a brüsszeli elit tagjai egy saját nyelven beszélnek - ha valamiből, akkor "ebből kéne igazából nyelvvizsgát tenni" -, csak a saját gondolataikba vannak zárva, fogalmuk sincs arról, hogy a valóságban mit jelent Röszke, a határkerítés, a migráns, a rendőrt megtámadó migráns, a beazonosítatlan bankkártyák veszélye és nem értik, hogy a migránsokkal együtt a terrorizmust is behozzák Európába, mert a hivatalaikban és a jól védett lakásaikban nincs terrorveszély.

Az EP-választásról Orbán Viktor azt mondta: nagy jelentősége nem a pártcsaládoknak, hanem a leendő európai bizottsági és tanácsi elnök személyének van, az a kérdés, hogy ők bevándorláspártiak vagy bevándorlásellenesek lesznek.

A magyar választóktól is azt kérte, támogassák a Fidesz-KDNP-t, mert így tudnak Brüsszelben hatást gyakorolni arra, hogy bevándorlásellenesek kerüljenek a legfontosabb pozíciókba.

A kvóták ügyében Orbán Viktor úgy fogalmazott: a németek meg akarnak szabadulni azoktól, akiket "mafla módon" beengedtek az országukba, vagyis "miközben emberiességi érveket használnak, valójában a legegyszerűbb migránsellenes reflexről van szó".

A kormányfő szerint viszont "aki szakította, az szagolja".

Magyarország úgy tud segíteni, hogy kimondja: nem szétosztani kell, hanem hazavinni a migránsokat, és a szülőföldjükön kell segíteni őket, ahogy a magyar kormány teszi - fejtette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy Emmanuel Macron francia elnök kizárná a schengeni zónából azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak részt venni a szétosztásban, Orbán Viktor úgy reagált: ha Macron el akar térni a hatályos schengeni szabályoktól, ahhoz először meg kell változtatni a szerződést, az azonban nem fog menni, "üzenem, kár vele próbálkozni".

Közölte: jövő héten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár látogat Magyarországra.

Pekingtől Washingtonig

A kínai Egy övezet, egy út kezdeményezés múlt heti nemzetközi fórumáról a kormányfő úgy nyilatkozott: Magyarország szerint Kína felemelkedése óriási esély. Egyrészt 1,4 milliárd emberrel bővül a világgazdaság, másrészt Európa és Ázsia légi, közúti és vasúti összekötésének terve világtörténelmi vállalkozás, aki pedig ebből kimarad, az lemarad.

Az ezzel kapcsolatos nyugat-európai kritikákat úgy kommentálta:

"a nagy lóvét" eddig a németek, a franciák vitték el,

utóbbiak most adtak el 300 repülőgépet Kínának.

Aki azt akarja tehát, hogy Magyarország ne kereskedjen a keletiekkel, az "delíriumban él", a valóság ugyanis az, hogy a nyugatiak gőzerővel vannak jelen ezen a piacon, és kinevetik azokat, akik elhiszik az olyan "ájtatos" mondatokat, hogy a Kelettel való együttműködés nem szép dolog. Magyarország kormánya ne legyen balek - mondta a miniszterelnök.

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról megjegyezte: a beruházás megtérülése azon múlik, mennyi árut szállítanak majd a vonalon.

"Minél inkább részt veszünk a Selyemút kiépítésében, annál gyorsabban térül meg ez a beruházás is" - közölte.

Szó volt Orbán Viktor május 13-i washingtoni munkalátogatásáról is, amelyről azt mondta:

pénzről, migrációról és gazdaságról lesz szó a Donald Trump amerikai elnökkel folytatandó megbeszélésen.

Kifejtette: az ENSZ által képviselt felfogás szerint a migráció emberi jog, de "vagyunk néhányan a világban (...), akik ezt nem nézik jó szemmel".

Az Egyesült Államok és Magyarország is ezen az állásponton van, az ENSZ-en belül egy csoporthoz tartoznak, amely próbálja megakadályozni azokat a nemzetközi törekvéseket, amelyek a migrációt világméretűvé terjesztenék. "Ezért a megbeszélés egyik legfontosabb kérdése, hogy ebben, a nemzetközi fórumokon való migráció elleni fellépésben hogyan tudunk együttműködni a jövőben" - mondta.

Hozzátette: emellett szóba kerülnek természetesen gazdasági kérdések is, a gazdasági kapcsolatok ugyanis kiválóan fejlődnek a két ország között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×