INFORÁDIÓ 
2020. június 5. péntek
Fatime

gyógyszergyártó

egészségügy

gyógyszer

Pexels

Ráuntak az adminisztráció tempójára a gyógyszergyártók

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

A kormányhoz fordult hárompontos javaslatcsomagjával az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete. Szeretnék elérni, hogy több forrást biztosítsanak a gyógyszerek finanszírozására, hatékonyabbá tennék a befogadási rendszert és enyhítenének a gyógyszeripar terhein.

Magyarország a V4-es országok közötti összevetésben az átlagtól elmarad, ami a gyógyszerekkel kapcsolatos közkiadásokat illeti - mondta ez az InfoRádióban Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója. Többek között emiatt is javaslatcsomaggal fordultak a kormányhoz.

"Körülbelül 40 milliárd forintos összeggel a kormány pótolja ki a magyar gyógyszerkasszát, és ezáltal érje el a V4-es átlagot" - fogalmazta meg az egyesületi vezető az egyik követelésüket.

Mint elmondta, Magyarország folyamatosan növelni tudta a gyógyszerkiadásokra fordítható közpénz mennyiségét, de tízéves kitekintésben már nem ilyen jó a helyzet.

"Reálértéken a gyógyszerközkiadások mértéke még a 2008-as szinttől is elmarad"

- mondta Holchacker.

Második követelésként javasolja, változtassák meg a gyógyszerbefogadás mechanizmusát.

"Magyarországon a támogatási rendszerbe fogadás igen hosszadalmas, bürokratikus eljárás eredményeként történik meg. Míg a szlovák vagy cseh betegek ebben a vonatkozásban fél év alatt hozzájutnak egy befogadott készítményhez, úgy ez az idő itthon meghaladja a másfél évet is.

Jelenleg is több mint 70 olyan készítmény vár tb-támogatásra, amely hatékonyan kivált korábbi készítményeket"

- mutatott rá az igazgató.

A gyógyszeripar terhein úgy csökkentenének, hogy az extrém különadót csökkentsék, ezzel nagy mértékben hatékonyabbá válhatna a gyógyszergyártók szerint az egészségügyi rendszer is.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Az Innovatív Gyógszergyártók Egyesülete javaslatai
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018