eur:
392.62
usd:
365.73
bux:
66870.01
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Holchacker Péter: ennyit forgat vissza bevételeiből a gyógyszeripar

Magyarországon a gyógyszeripar nagyjából 900 milliárd forintos iparág, amiből az innovációba visszaforgatott összeg több mint 100 milliárd - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

A gyógyszeripar a világ egyik leginnovatívabb iparága, ráadásul árbevétele legnagyobb részét forgatja vissza folyamatosan innovatív kutatásokba - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Holchacker Péter, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgatója.

"Ebben a vonatkozásban nem meglepő, hogy

a magyarországi gyógyszeripar is igen előkelő helyet foglal el a magyar nemzetgazdaság egészét tekintve, mind exportkibocsátást tekintve, mind a hazai értékteremtés vonatkozásában az első három iparág egyikeként beszélhetünk róla"

- mondta Holchacker Péter.

Maga a belső piac Magyarországon 800-900 milliárd forintos szegmens - számszerűsítette a léptéket.

Mint elmondta, Magyarországon van egy igen markáns, innovációt képviselő gyógyszeripari szegmens, amit kiegészít egy szintén jelentős gyógyszeripari klinikai vizsgálati rész.

"Hagyományosan azt mondhatjuk, hogy az európai gazdasági térség területén folytatott klinikai vizsgálatok jelentős része Magyarországot is bevonja, sőt az ország - méretéhez képest - kifejezetten előkelő helyen végezne bármilyen nemzetközi összevetésben a klinikai vizsgálatok tekintetében is" - húzta alá az igazgató.

A kutatás-fejlesztés közvetlen költségei elérik a 100 milliárd forintos nagyságrendet

- tette hozzá a szakértő.

"A magyarországi bázisú, helyi k+f tevékenységet folytató cégek összességében 60 milliárdos nagyságrendben fordítanak kutatás-fejlesztésre, ami egy rendkívül magas összeg, és ezen túlmenően van egy közvetlen költségében körülbelül 30-35 milliárdos, áttételes hatásaival mintegy 100 milliárdos értékteremtő képességgel bíró klinikai vizsgálati szféra."

A cél ugyanakkor a további magyarországi gyógyszeripari innováció erősítése - hangsúlyozta Holchacker Péter.

A teljes beszélgetést alább visszanézheti, újrahallgathatja!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×