eur:
393.1
usd:
366.77
bux:
66587.13
2024. április 25. csütörtök Márk
Az egyik hajtó kutyája indulásra vár a kelet-csehországi Orlice-hegységben rendezett nemzetközi kutyaszánversenyen 2019.  január 25-én. A versenyzők négy nap alatt 222 km-t tesznek meg, és egy éjszakát a szabadban táborozva kell eltölteniük. Az idei versenyen 11 országból 100 hajtó 700 kutyával indult.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Így lesz az ember miatt fenevad a kutyából

A láncon tartás, egy hirtelen erős hang, egy sokkhatás, az ivarzási időszak, a dominanciakonfliktus és az élelmiszer szaga is kiválthat a kutyáknál agresszivitást. A kutyatámadások okairól Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője beszélt az InfoRádióban.

Nagyon fontos az állatok felelős tartása, és az állat minden problémájáért elsősorban a gazdája a felelős - szögezte le az InfoRádióban Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

"Az állatot megfelelő módon tartva az ember élettere nyilván boldogabb és kiegyensúlyozottabb lehet" - tette hozzá.

Szerinte

sokan úgy vásárolnak házi kedvencet, hogy nem gondolnak bele az állat egész életébe, tehát nincs megfelelő tartási hely, anyagi fedezet az állat tartásához, illetve nincs megfelelő szabadidő.

"Attól még, mert mondjuk egy kutyának kennele van, ugyanúgy el kell vinni sétálni, ki kell mozgatni, szüksége van az állatnak emberi-állati szocializációra, hogy hozzá tudjon szokni a környezetéhez. Nagyon sokan ingerszegény környezetben tartják az állatokat, nem megfelelően gondozzák, nem foglalkoznak velük, és hát az állatok ösztönlények, el tudnak vadulni,

láncon tartva idegbeteg, örjöngő fenevadak tudnak lenni, ennek felelőse pedig csakis az ember"

- nyomatékosította Seres Zoltán.

Ismert, a közelmúltban Újszászon egy 70 éves nőt három harci kutya tépett szét. A kutyákat azóta elaltatták, ám a kutyák gazdája azt mondta, ezek az állatok előtte soha nem támadtak emberre, sőt még az unokája is lovagolhatott a kutyák hátán; akár mindez igaz is lehet.

"Az állattámadások ember felé legtöbbször félelemből alakulnak ki. Vagy az ember ilyed meg, vagy egy hirtelen mozdulat történik, egy esés, egy intés okozza, hogy az állat odakap az emberre.

Fával hadonásznak felé vagy rálépnek a mancsára, valaki sikoltozik, mert fél tőle; ezek mind-mind kiválthatnak az állatokból agressziót" - mondta Seres Zoltán.

Ráadásul ilyenkor ivarzási időszak is van, amikor a kutyák a párzási időszakban érzik az ellenkező nem hormonjait.

"Ilyenkor az állatok elszökhetnek, kirágják a kerítést, megpróbálnak a párzási időszakban reprodukálódni. Ilyenkor a falvak végén szoktuk látni, hogy csordába verődve mennek a kutyák, és próbálják elérni az ellenkező nemet. Ha esetleg ilyenkor ott van egy gazda, aki védi a saját nőstény kutyáját, előfordulhat, hogy az ember is áldozatává válik a kutyáknak. Itt jön elő az ember felelőssége" - mutatott rá Seres Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×