INFORÁDIÓ 
2020. január 28. kedd
Karola, Károly

bomba

robbanószerkezet

buda

kiürítés

tűzszerészet

Hatástalanították a bombákat, újraindult a közlekedés - friss hírek

Hatástalanították a bombákat, újraindult a közlekedés - friss hírek

Infostart / InfoRádió

A BAH-csomópontnál lévő bombákkal dolgozó egyetlen tűzszerész kiszerelte a két legnagyobb bomba gyújtószerkezetét, és megvizsgálva őket, úgy döntött, a helyszínen felrobbantják őket. Ez megtörtént, a közlekedés is megindult.

Hat II. világháborús robbanószerkezetet találtak április elején Budán, a XII. kerületben, a Testnevelési Egyetem Koltai Sportcentrumának rekonstrukciója során. Közülük a két legnagyobb tömegű estében volt indokolt a gyújtószerkezet eltávolítása. Az egyik egy 100 kilogrammos tűzérségi lövedék, a másik egy 50 kilogrammos légi bomba. Ezek hatástalanítása idejére lezárták szerda reggel a BAH-csomópontot és a környékét.

Az InfoRádió tudósítója a helyszínről elmondta: hatástalanították a bombákat. Ezt egyetlen tűzszerész, Debrődi Péter százados végezte, aki kiemelte a gyújtószerkezeteket a két legnagyobb robbanótestből, és úgy döntött, hogy azokat a helyszínen meg kell semmisíteni. Ezt követően tűzszerész társaival együtt földbe temették a szerkezeteket, majd felrobbantották, ez azonban már nem járt különösebb hang- vagy egyéb hatással.

A forgalom újraindult, az élet visszatérhet a normál kerékvágásba.

II. világháborús bombák hatástalanítása miatt a terület folyamatos lezárása és kiürítése kezdődött szerda reggel 8 órakor a BAH-csomópont környékén, annak mintegy 500 méteres körzetében - tudósított a helyszínről az InfoRádió munkatársa. A zárlat pontos helyéről és a közlekedési változásokról a pontos tudnivalókat itt foglaltuk össze.

Mint Pokorni Zoltán a helyszínen elmondta, 6500 embert kellett kitelepíteni, nagy részük a környéken dolgozik. Itt található két hatalmas irodaház, pláza, sportközpont, szálloda és kongresszusi központ, továbbá sok száz lakás. A rendőrök a tervezett idő fele alatt végeztek a kiürítéssel - közölte a polgármester, aki megköszönte a tájékoztatást segítők munkáját is, mivel a BAH-csomópont lezárása ellenére nem alakult ki nagyobb torlódás.

Az önkormányzat a MOM Művelődési Központban látta vendégül azokat, akik nem tudtak hová menni – mondta még korábban Pokorni Zoltán polgármester. "Tornáztatjuk őket, a költészet napi programot hallgatják végig, és akinek kedve van, megtanulhat horgolni a Vad horgolók önkénteseinek segítségével. Számos társasjáték és egyéb program is vár rájuk - így igyekszünk áthidalni a kicsit unalmas üldögélést".

Az InfoRádió tudósítója szerint két tucatnyi ember vette igénybe ezt a lehetőséget szerda délelőtt.

Nyitókép: Herczeg Zsolt/Infostart.hu

Kapcsolódó hang

Bomba - helyszíni tudósítás
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018