eur:
393.88
usd:
369.22
bux:
65894.82
2024. április 23. kedd Béla
A Budaörsi úton megkezdett vízvezeték-építési munkák miatt torlódik a forgalom a BAH-csomópont és a Petőfi Sándor laktanya közötti szakaszon 2015. június 24-én. A sávlezárással és sáveltolással járó építkezés befejezése szeptember 4-ére várható.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Óriási lezárás és forgalomterelés kezdődik szerda reggel Budapesten

Egy világháborús bomba miatt ürítenek ki egy nagy területet, le lesz zárva az Alkotás út, a Jagelló út, a Csörsz utca és a BAH-csomópont is - több helyen várható dugó. Csak a kiürítés mintegy 2600, XII. kerületi lakost érint, és a területen dolgozó közel 4600 ember számára is később kezdődik a munkanap.

Szerda délelőtt lezárják a BAH-csomópontot és környékét, mert a Dr. Koltai Jenő Sportcentrum területén II. világháborús robbanótesteket hatástalanítanak. Debrődi Péter százados, megbízott műveleti főnök elmondta: összesen hat különböző robbanótestet találtak. Ezeket megvizsgálták, és

épp a két legnagyobb tömegű estében indokolt a gyújtószerkezet eltávolítása. Az egyik egy 100 kilogrammos tűzérségi lövedék, a másik egy 50 kilogrammos légi bomba.

A hatásatalanítás idejére a területet és annak környékét biztonsági okoból ki kell üríteni. Erről már Sztanyó István rendőr alezredes, a XII. kerületi Rendőrkapitányság vezetője beszélt: a Hegyalja, az Alkotás és Csörsz utca is érintett, valamint az Avar utca a Csörsz utca és a Hegyalja út közötti részen.

A BAH-csomóponton a teljes kiürítés befejezéséig folyamatos lesz a forgalom, annyi korlátozással, hogy a Jagelló, Alkotás és Hegyalja utakon már nem lehet megállni. A kiürítés után azonban a csomópontot és az érintett nagy útvonalakat is lezárják, azokon csak a robbanótestek hatástalanítása után lehet majd ismét közlekedni.

A lakosságvédelmi intézkedés, vagyis a terület lezárása és kiürítése reggel 8 órakor kezdődik. A szakértők úgy számolnak, ez legjobb esetben 1, de akár 3 órát is igénybe vehet. A zárlat ideje alatt az üzletek és az irodaházak sem lehetnek nyitva.

Közlekedési korlátozások - nagy dugó várható

Pontosan még nem tudni, mikor lépnek életbe a BAH-csomóponton a közlekedési korlátozások, az ugyanis függ attól is, hogy a reggel 8 órakor kezdődő kiürítést mikor sikerül befejezni – mondta el a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője, Sztanyó István rendőr alezredes. Az M1-M7 bevezető felől érkezőknek a Nagyszőlős utcát és a Petőfi hidat, vagy a Villányi utat javasolja.

Akinek a pesti oldalon van az úti célja, annak dél felől érkezve célszerű a Petőfi- vagy a Rákóczi hidat választania – tette hozzá a rendőr alezredes. A környéken található kerülőutak szűkek, így azokon hamar dugó alakulhat ki – tette hozzá Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere.

  • A lezárási területen belül a 8E, a 108E, a 110-es, a 112-es és a 212-es buszokra reggel 8 órától csak felszállni lehet, leszállni nem.
  • A 17-es és a 61-es villamosok megállás nélkül haladnak át az érintett megállókon.
  • A kiürítés után, a lezárás kezdetétől a világháborús bombák hatástalanításának végéig a lezárt területre a BKV járművei sem hajthatnak be.

Programokat szervez az önkormányzat

Meglehetősen nagy terület érintett a holnapi kiürítésben, mondta el Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere: 358 lakás, egy szálloda, egy sportközpont, egy bevásárlóközpont, két hatalmas irodakomplexum van a területen. A környéken közlekedőkön kívül összesen közel hatezer embert érint az intézkedés: mindegy 2600 helyi lakost, és nagyjából 4600 ott dolgozót.

A polgármester elmondta:

ideális esetben a teljes lezárás nagyjából 10 és 12 óra között várható.

A XII. kerület jelentős részét érinti a kiürítés. Aki nem tud hová menni, azokat az önkormányzat a MOM Művelődési Központban látja vendégül – mondta Pokorni Zoltán polgármester. "Tornáztatjuk őket, a költészet napi programot hallgatják végig, és akinek kedve van, megtanulhat horgolni a Vad horgolók önkénteseinek segítségével. Számos társasjáték és egyéb program is vár rájuk - így igyekszünk áthidalni a kicsit unalmas üldögélést".

Azok a kerületi lakosok, akik az autójukat is szeretnék kivinni a lezárásra váró zónából (ez nem kötelező), a városrészen belül megtehetik ezt, szerdán a kerületen belül a hegyvidéki parkolási zónákban ingyen parkolhatnak – mondta Pokorni Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×