eur:
395.74
usd:
372.43
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Rendőrségi kordon jelzi a lezárt területet a fővárosi BAH-csomópontnál 2019. április 10-én. Ezen a napon a honvédség tűzszerészei második világháborús robbanótesteket hatástalanítanak, amelyeket a Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során találtak. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják az BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Bombák Budán: egy emberen múlik minden, megtörtént a lezárás

Le van zárva az Alkotás út, a Jagelló út, a Csörsz utca is a BAH-csomópont környékén. A kiürítés mintegy 2600, XII. kerületi lakost érint, a rendőrök mindenhova becsöngettek és ellenőrizték, hogy a lakók elmentek-e otthonról. Kezdődik a robbanótestek hatástalanítása.

Több II. világháborús robbanószerkezetet találtak április elején Budán, a XII. kerületben, a Testnevelési Egyetem Koltai Sportcentrumának rekonstrukciója során. Ezeket hatástalanítják szerdán napközben a tűzszerészek a BAH-csomópontnál.

II. világháborús bombák hatástalanítása miatt a terület folyamatos lezárása és kiürítése kezdődött szerda reggel 8 órakor a BAH-csomópont környékén, annak mintegy 500 méteres körzetében - tudósított a helyszínről az InfoRádió munkatársa. A zárlat pontos helyéről és a közlekedési változásokról a pontos tudnivalókat itt foglaltuk össze.

Budapest, 2019. április 10.
Piros matricát helyez egy kiürített ház kapujára egy rendőr a fővárosi BAH-csomópontnál 2019. április 10-én. Ezen a napon a honvédség tűzszerészei második világháborús robbanótesteket hatástalanítanak, amelyeket a Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során találtak. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják az BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is.
MTI/Balogh Zoltán
A rendőrök mindenhova becsöngettek, az ellenőrzött lakások bejárataira piros matricát helyeztek. MTI/Balogh Zoltán

Rozsdás bombák érintetlen gyújtószerkezettel

A honvédségi tűzszerészek megállapítása szerint a fővárosi BAH-csomópontnál talált robbanótestek közül mindkét bomba nagyon jó állapotban van, vagyis bár a robbanótestetek kívülről rozsdásak, a gyújtószerkezetük érintetlen.

A kiszerelt gyújtószerkezet állapotától függően döntik el a tűzszerészek, hogy elszállítják a magyar honvédség központi gyűjtőhelyére, vagy helyben, a föld alatt egy robbantással hatástalanítják. Ez nem jelent azonban nagy robbanást, csak egy kis pukkanást - mondta az InfoRádióban Markovics Zita, a tűzszerészek kommunikációs tisztje.

A kiszerelés, illetve a hatástalanítás idején mindössze egy tűzszerész, Debrődi Péter százados tartózkodik a bombáknál.

A helyszínen összesen hat robbanótest van, közülük a két legnagyobb tömegű estében indokolt a gyújtószerkezet eltávolítása. Az egyik egy 100 kilogrammos tűzérségi lövedék, a másik egy 50 kilogrammos légi bomba.

Az önkormányzat a MOM Művelődési Központban látja vendégül azokat, akik nem tudtak hová menni – mondta korábban Pokorni Zoltán polgármester. "Tornáztatjuk őket, a költészet napi programot hallgatják végig, és akinek kedve van, megtanulhat horgolni a Vad horgolók önkénteseinek segítségével. Számos társasjáték és egyéb program is vár rájuk - így igyekszünk áthidalni a kicsit unalmas üldögélést".

Az InfoRádió tudósítója szerint két tucatnyi ember vette igénybe ezt a lehetőséget szerda délelőtt.

Budapest, 2019. április 10.
Helyi lakosok az ideiglenes befogadóközpontnak kijelölt fővárosi MOM Kulturális Központban 2019. április 10-én. Ezen a napon a honvédség tűzszerészei második világháborús robbanótesteket hatástalanítanak, amelyeket a Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezés során találtak. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják az BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is.
MTI/Balogh Zoltán
Helyi lakosok az ideiglenes befogadóközpontnak kijelölt fővárosi MOM Kulturális Központban. (MTI/Balogh Zoltán)

Kerülőutak, lezárási információk

Az autósok legfőképpen az M0-son vagy a Petőfi híd felé tudnak kerülni. A MOM Park bevásárlóközpont szerdán zárva tart - közölte az InfoRádió helyszíni tudósítója.

A zárlat feloldásáról április 10-én reggel 9 órától lehet érdeklődni a 06 30 269 7670-es telefonszámon.

.A Budapesti Közlekedési Központ a Facebook-oldalán azt írta: a művelet miatt várhatóan 11 óráig a 17-es és a 61-es villamos a Csörsz utca és a BAH csomópont megállóhelyen megállás nélkül halad át.

A 8E autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Süveg utca és a Döbrentei tér közötti megállókat nem érinti.

A 110-es és a 112-es autóbusz terelve jár, nem érinti az Apor Vilmos tér és a Sánc utca közötti megállókat.

A 139-es, a 140-es, a 140A és a 142-es autóbusz rövidített útvonalon a külső végállomás és Kelenföld vasútállomás között közlekedik.

A 212-es autóbusz módosított útvonalon jár, Svábhegy felé nem érinti az Alsóhegy utca és a Galántai utca közötti, a Boráros tér felé pedig a Királyhágó tér és a Petőfi híd, budai hídfő közötti megállókat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×