eur:
393.11
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Debrődi Péter tűzszerész százados nyilatkozik a sajtónak a hatástalanított robbanótesteket elszállító teherautó mellett a fővárosi Koltai Jenő Sportcentrumnál 2019. április 10-én. A honvédség tűzszerészei hatástalanították  a sportcentrum területén zajló építkezésen talált második világháborús robbanótesteket. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítették a városrészt, lezárták az BAH-csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Budai hős: megszólalt a tűzszerész, aki hatástalanította a bombákat

Hatástalanították azokat a II. világháborús bombákat, amelyeket a budai Koltai Jenő Sportközpont építkezésén találtak. A műveletet végző tűzszerész azt mondta az InfoRádiónak, hogy neki ez is csak egy munkanap volt, és szerinte nincsenek magányos hősök.

A rendőrök szerdán reggel nyolc órakor kezdték meg a Csörsz utca-Alkotás út -Hegyalja út-Avar utca által határolt terület kiürítését, illetve a BAH-csomópont lezárását, hogy egy fél kilométeres védőzónát hozzanak létre a robbanószerkezetek körül. Ezen a részen 6500 ember lakik vagy dolgozik, 547 lakásban és számos irodaépületben, illetve szállodában, plázában és sportközpontban, de mindenkit előre tájékoztattak az evakuálásáról, sokan pedig már korábban elmentek otthonról vagy nem mentek be a munkahelyükre.

A Koltai Jenő Sportközpont építési területén hat II. világháborús robbanótestet találtak. Kettővel volt probléma, a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred alakulatának egy 100 kilogrammos tüzérségi lövedéket és egy 50 kilogrammos légi bombát kellett hatástalanítania. A gyújtószerkezetek kiszerelését az esetleges emberveszteség minimalizálása érdekében ilyenkor mindig egy vagy két szakember végzi.

Egyikük most Debrődi Péter százados volt. 13 éve dolgozik tűzszerészként, és azért kapta ezt a munkát, mert ő volt az ügyeletes, és a kezdetektől részt vett az egyeztetéseken. Azt mondta az InfoRádiónak, hogy nem magányos hős, hiszen csapatban dolgozik, és

számára ez ugyanolyan munkanap volt, mint a többi.

"Először megtakarítottuk a gyújtószerkezetek környezetét, az állapotuk a koruknak megfelelő volt, épek és működőképesek voltak. Megkezdtük a biztosítógyűrűk eltávolítását, és a végén kiemeltük magát a működtető szerkezetet" - mondta a tűzszerész, és hozzátette, nem nézte az időt, csak a feladatra koncentrált.

"Ilyenkor az a protokoll, hogy mindig a lehető legkevesebb tűzszerész végzi a feladatot. Jelen esetben ketten csináltuk,

csapatban dolgozunk, mindenkinek megvan a saját munkája. Nincsenek magányos hősök"

- jelentette ki Debrődi Péter.

"Kiszerelés után az egyik bomba előtalálási helyén melléhelyezett töltettel, a föld alatt megsemmisítettük, a gránáttesteket pedig el fogjuk szállítani a magyar honvédség központi gyűjtőhelyére" - mondta a százados.

A területet időközben átvizsgálták, és nem találtak újabb robbanószerkezeteket. Ezt követően feloldották a lezárást, megindulhatott a forgalom, a lakók hazamehettek, a dolgozók pedig visszatérhettek a munkahelyükre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×