INFORÁDIÓ 
2020. július 16. csütörtök
Valter

történelem

schmidt mária

i. világháború

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a kiállítás főkurátora (b2) tárlatvezetést tart az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet Új világ született című időszaki kiállításának sajtóbejárásán a Várkert Bazárban 2018. november 22-én. Mellette Tallai Gábor kurátor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója. A kiállítás eddig látható anyaga most az 1917-1922 közötti éveket bemutató résszel egészült ki, vált teljessé.

Schmidt Mária: az I. világháború még mindig tart

InfoRádió

Az I. világháborúról és annak közvetlen utóhatásairól írt könyvet Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója „Új világ született 1918-1923” címmel. A kötet bemutatóját a közelmúltban tartották.

Az I. világháború minden ország, így a győztesek számára is katasztrófa volt - mondta a Terror Háza Múzeumban tartott könyvbemutatón Frank Furedi professzor. A szociológus hozzátette: Magyarország számára különösen katasztrófát jelentett, mert egyetlen más nemzet számára nem hozott olyan borzalmakat, mint a magyaroknak. Schmidt Mária könyvének az a nagy előnye Frank Furedi szerint, hogy nem az önsajnálattal foglalkozik, hanem arra koncentrál, mit lehet csinálni ezzel a helyzettel.

A professzor nagyon bátornak nevezte a könyvet. Mint mondta, a szerző gyakran provokálja az olvasókat, emiatt nagy vitákat, de akár még botrányt is generálhat a kötet.

A szociológus szerint ez nem baj, mert az az igazi történelem, amelyik hoz egy kis botrányt.

Békés Márton történész, a kötet szerkesztője úgy fogalmazott:

Schmidt Mária végre nyíltan kimondja, hogy a párizsi békerendszer létrehozói háborús bűnösök,

élen az akkori francia miniszterelnökkel, Georges Clemenceau-val.

A történész szerint a kötetben Schmidt Mária az egész 20. századot egyetlen világháborúként elemzi, amelynek három szakasza az első és a második világháború, majd a hidegháború.

A kötet szerzője, Schmidt Mária szerint az I. világháború a legújabb kori történelem legfontosabb eseménye, minden ide vezethet vissza.

Mint mondta: az I. világháború még tart, azok a problémák, melyek miatt a háború kitört, ma is megoldatlan kérdések százait vetik fel.

Szavai szerint a második világháború és a hidegháború már véget ért, az első világháború azonban még mindig tart: a harcokat előidéző konfliktusok, az ütközeteket lezáró, kikényszerített béke feltételei sok megoldatlan helyzetet okoznak.

Aki nem ismeri a saját múltját, annak nincs önbizalma, nem tudja, hol a helye - vélekedett Schmidt Mária.

Nyitókép: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a kiállítás főkurátora (b2) tárlatvezetést tart az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a XX. Század Intézet Új világ született című időszaki kiállításának sajtóbejárásán a Várkert Bazárban 2018. november 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Schmidt Mária új könyvének bemutatója
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018