eur:
369.21
usd:
345.41
bux:
48263.72
2023. június 5. hétfő Fatime
Nyitókép: Pixabay

Már viszik a zöldhulladékot, idén kevesebb a megkötés

Megkezdődött a kerti zöldhulladék elszállítása, amivel kapcsolatban több fontos szabályra is felhívta a figyelmet a Horváth László, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. szóvivője.

Idén egy héttel ezelőtt, március 4-én kezdte meg az FKF Nonprofit Zrt. a kerti zöldhulladékok elszállítását Budapest 19 zöldövezetes kerületében - az érintett terület térképe az interneten, a társaság honlapján is megtalálható. A tervek szerint november végéig üzemeltetik a szolgáltatást.

A kerti zöldhulladék elszállításával kapcsolatban több fontos szabályra is felhívta a figyelmet a Horváth László, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. szóvivője. Ilyen, hogy csak a hivatalosan árult, biológiailag lebomló műanyag zsákokba szabad kihelyezni a hulladékot. Ezeket

  • az FKF két ügyfélszolgálati irodájában (IX. ker., Ecseri út 8-12.; II. Fő utca 47.),
  • valamint 17 lakossági hulladékudvarban,
  • továbbá viszonteladó partnereknél is be lehet szerezni.

A zsákok darabja az FKF-nél 235 forintba kerül, a viszonteladóknál ennél drágább.

Mivel biológiailag lebomló zsákokról van szó,

a szavatossági idejük rövidebb a szokásos műanyag zsákokénál

(a lejárati időt feltüntetik a zsákokon), ezért arra kérik a lakosságot, hogy minél hamarabb használják fel őket.

Mit kerülhet a zsákokba?

Bármilyen kerti zöldhulladékot (falevél, lomb, fa- és bokornyesedék, gyomnövények) bele lehet tenni a zsákokba. Van azonban néhány szabály, amit be kell tartani.

  • A faágak legfeljebb 10 centiméter átmérőjűek lehetnek, az ágakat legfeljebb egyméteresre kell darabolni és össze kell kötözni őket. Kikészíteni nem a zsákokban, hanem azok mellé kell.
  • A zöldhulladékot az elvitel előtti este, vagy elszállítás napján hajnalban, legkésőbb öt óráig ki kell helyezni, mert a járművek nagyon korán megkezdik a begyűjtést.

Korábban volt néhány dolog, ami nem kerülhetett a zsákokba (például korlátozás alá esett a tuja- és fenyőág, valamint a diólevél), idén viszont nincsenek ilyen előírások - emelte ki Horváth László, az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

Elköszönt Ibra, a futball Muhammad Alija, a magyarok réme

A király üdvözletének nevezte a La Gazzetta dello Sport a vasárnap este elbúcsúzott Zlatan Ibrahimovicnak a szavait: „Itt az ideje, hogy azt mondjam a futballnak: ciao. De nem nektek. Örök életemre milanista maradok. Az új évezred első, majdnem negyedszázadának egyik legkülönlegesebb futballistája tomboló ünneplést kapott a San Siro hetvenezer nézőjétől.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×