eur:
393.36
usd:
366.8
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Már viszik a zöldhulladékot, idén kevesebb a megkötés

Megkezdődött a kerti zöldhulladék elszállítása, amivel kapcsolatban több fontos szabályra is felhívta a figyelmet a Horváth László, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. szóvivője.

Idén egy héttel ezelőtt, március 4-én kezdte meg az FKF Nonprofit Zrt. a kerti zöldhulladékok elszállítását Budapest 19 zöldövezetes kerületében - az érintett terület térképe az interneten, a társaság honlapján is megtalálható. A tervek szerint november végéig üzemeltetik a szolgáltatást.

A kerti zöldhulladék elszállításával kapcsolatban több fontos szabályra is felhívta a figyelmet a Horváth László, a Fővárosi Közterület-Fenntartó Nonprofit Zrt. szóvivője. Ilyen, hogy csak a hivatalosan árult, biológiailag lebomló műanyag zsákokba szabad kihelyezni a hulladékot. Ezeket

  • az FKF két ügyfélszolgálati irodájában (IX. ker., Ecseri út 8-12.; II. Fő utca 47.),
  • valamint 17 lakossági hulladékudvarban,
  • továbbá viszonteladó partnereknél is be lehet szerezni.

A zsákok darabja az FKF-nél 235 forintba kerül, a viszonteladóknál ennél drágább.

Mivel biológiailag lebomló zsákokról van szó,

a szavatossági idejük rövidebb a szokásos műanyag zsákokénál

(a lejárati időt feltüntetik a zsákokon), ezért arra kérik a lakosságot, hogy minél hamarabb használják fel őket.

Mit kerülhet a zsákokba?

Bármilyen kerti zöldhulladékot (falevél, lomb, fa- és bokornyesedék, gyomnövények) bele lehet tenni a zsákokba. Van azonban néhány szabály, amit be kell tartani.

  • A faágak legfeljebb 10 centiméter átmérőjűek lehetnek, az ágakat legfeljebb egyméteresre kell darabolni és össze kell kötözni őket. Kikészíteni nem a zsákokban, hanem azok mellé kell.
  • A zöldhulladékot az elvitel előtti este, vagy elszállítás napján hajnalban, legkésőbb öt óráig ki kell helyezni, mert a járművek nagyon korán megkezdik a begyűjtést.

Korábban volt néhány dolog, ami nem kerülhetett a zsákokba (például korlátozás alá esett a tuja- és fenyőág, valamint a diólevél), idén viszont nincsenek ilyen előírások - emelte ki Horváth László, az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×