eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Veszélyjelzés: sokkal korábban jönnek a kullancsok

Idén korábban kezdődik az itthoni kullancsszezon - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György, aki a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Az enyhe tél következtében nem fagynak ki a kullancsok a télen, emiatt sokkal korábban kezdődik a kullancsszezon, mint korábban - tudta meg az InfoRádió Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökétől.

"Ráadásul a szaporodás annál intenzívebb, minél több egyed nem fagyott ki télen" - tette hozzá.

A védekezést két részre osztja az orvos: a megelőzés, illetve "az az ellen való védekezés, hogy a kullancsok ne jussanak belénk s ne tudjanak annyi időt bennünk tölteni, hogy átadják a fertőzést a több órányi együttlét során".

A két ismert, veszélyes betegség közül a vírusos agyvelőgyulladás ellen oltás véd - más nem -, a bakteriális Lyme-kór ellen viszont nem; utóbbi időben való felismerése jól gyógyítható.

A kullancsok bekerülése ellen zárt ruházattal, illetve rendszeres testvizsgálattal tudunk védekezni, és amennyiben kullancsot találunk, a kapható kiszedőszerkezetekkel azonnal el kell távolítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 21. 14:53
×
×
×
×