INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

kullancs

lyme-kór

betegség

vírusos agyvelógyulladás

Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.

Veszélyjelzés: sokkal korábban jönnek a kullancsok

InfoRádió

Idén korábban kezdődik az itthoni kullancsszezon - mondta az InfoRádiónak a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, Póta György, aki a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Az enyhe tél következtében nem fagynak ki a kullancsok a télen, emiatt sokkal korábban kezdődik a kullancsszezon, mint korábban - tudta meg az InfoRádió Póta Györgytől, a Házi Gyermekorvosok Egyesülete elnökétől.

"Ráadásul a szaporodás annál intenzívebb, minél több egyed nem fagyott ki télen" - tette hozzá.

A védekezést két részre osztja az orvos: a megelőzés, illetve "az az ellen való védekezés, hogy a kullancsok ne jussanak belénk s ne tudjanak annyi időt bennünk tölteni, hogy átadják a fertőzést a több órányi együttlét során".

A két ismert, veszélyes betegség közül a vírusos agyvelőgyulladás ellen oltás véd - más nem -, a bakteriális Lyme-kór ellen viszont nem; utóbbi időben való felismerése jól gyógyítható.

A kullancsok bekerülése ellen zárt ruházattal, illetve rendszeres testvizsgálattal tudunk védekezni, és amennyiben kullancsot találunk, a kapható kiszedőszerkezetekkel azonnal el kell távolítani.

Nyitókép: Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

190313 BEL1 1255 Kullancsszezon - Póta DZST
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018