eur:
395.93
usd:
366.9
bux:
65646.69
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Támadnak a kullancsok - itt a térkép, hogy merre

A közönséges kullancs két, emberre is veszélyes kórokozót hordozhat: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, illetve a Lyme-kórt.

A legnagyobb tévedés azt hinni, hogy csak az erdőben találkozhatunk kullanccsal: a fertőző betegségeket terjesztő élősködők mostanra mindenütt megjelentek, ahol magas páratartalom és megfelelően nagy, zöld növényzet van - figyelmeztet a Blikk.

Farkas Róbert, az Állatorvostudományi Egyetem Parazitológiai és Állattani Tanszékének vezetője a lapnak elmondta, hogy kullancsok már nagyon régóta élnek a világban. Mianmarban nemrégiben felfedeztek olyan, 99 millió éves mamutmaradványokat, amelyeken kullancsok élősködhettek.

A kullancs tavasszal, csapadékos időben és nyár végén, kora ősszel jelenik meg. A telet gyökerekben, farakásokban vészeli át. Az 1-1,5 méter magas bokrokon, aljnövényzeten ül, és várja, hogy megérkezzen az a meleg vérű állat vagy ember, aminek a vérét szívhatja. A testre jutva megkeresi a legmegfelelőbb helyet, és ott kezdi szívni a vért. Ha egy napon belül kiszedjük őket, jó eséllyel nem fertőzik meg az embert.

A közönséges kullancs két, emberre is veszélyes kórokozót hordozhat: a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, illetve a Lyme-kórt. Az agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, 1 éves kortól adható, először egy hónapos, majd egyéves emlékeztető vakcinával, amit aztán az életünk végééig rendszeresen ismételni kell. A Lyme antibiotikummal kezelhető.

A lap közölt egy térképet is, amelyen Magyarország kullancsfertőzöttsége látható megyénként. A legrosszabb a helyzet Zalában, a legjobb pedig a délkeleti megyékben.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×