eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Hamarosan támadnak a kullancsok - erre kell figyelni

A kullancs terjesztette Lyme-kór ellen nincsen védőoltás, de a szintén a vérszívó rovartól elkapható vírusos agyvelőgyulladás ellen az oltás beadásának időszaka most jött el - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Február vége még optimális arra, hogy a vírusos agyvelőgyulladás elleni oltásokat beadassuk magunknak. Két-három héten belül jön a felmelegedés, akkor lesznek aktívabbak a kullancsok, és mi is akkor töltünk több időt a szabadban.

Jelenik Zsuzsanna infektológus közölte: két oltás kell a védettség kialakulásához. Ha az első oltás után egy hónappal megkapjuk a másodikat, akkor hat hét múlva védetté válunk. Emellett gyorsított oltási lehetőség is létezik, amelynél két hét különbséggel adják be az oltásokat.

A Budai Egészségközpont munkatársa arról is beszélt, ha valaki korábban, akár 8-10 éve már kapott védőoltást, akkor most elég egy emlékeztető oltás a védettséghez, amely néhány nap múlva ki is alakul.

Az oltás a vírusos agyvelőgyulladástól véd, de más betegségeket is terjesztenek a kullancsok, ami ellen nincs vakcina.

  • Ezek között vannak a kutyákra is veszélyes kórokozók, valamint
  • a Lyme-kór, aminek szívszövődménye is lehet évek múltán

A legtöbb kullancs az Ausztriához közel eső megyékben, az Északi-középhegységben és Nógrád megyében van. Ezeken a területeken ötszörösére, hatszorosára emelkedett a jelentett esetek száma – hangsúlyozta az infektológus. Jelenik Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra is, hogy az esetek 10 százaléka súlyos, a többség enyhe influenzaszerű tünetekkel átvészeli a betegséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×