eur:
394.17
usd:
369.64
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ráczkevy-Deák Gabriella biológus magánszemélyek által Lyme-kór vizsgálatra beküldött kullancsot viszgál az Istenhegyi Géndiagnosztika Orvosi Centrum Kft. egyik laboratóriumában a centrum új épülete avatásának napján Budapesten 2014. április 28-án.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Hamarosan támadnak a kullancsok - erre kell figyelni

A kullancs terjesztette Lyme-kór ellen nincsen védőoltás, de a szintén a vérszívó rovartól elkapható vírusos agyvelőgyulladás ellen az oltás beadásának időszaka most jött el - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Február vége még optimális arra, hogy a vírusos agyvelőgyulladás elleni oltásokat beadassuk magunknak. Két-három héten belül jön a felmelegedés, akkor lesznek aktívabbak a kullancsok, és mi is akkor töltünk több időt a szabadban.

Jelenik Zsuzsanna infektológus közölte: két oltás kell a védettség kialakulásához. Ha az első oltás után egy hónappal megkapjuk a másodikat, akkor hat hét múlva védetté válunk. Emellett gyorsított oltási lehetőség is létezik, amelynél két hét különbséggel adják be az oltásokat.

A Budai Egészségközpont munkatársa arról is beszélt, ha valaki korábban, akár 8-10 éve már kapott védőoltást, akkor most elég egy emlékeztető oltás a védettséghez, amely néhány nap múlva ki is alakul.

Az oltás a vírusos agyvelőgyulladástól véd, de más betegségeket is terjesztenek a kullancsok, ami ellen nincs vakcina.

  • Ezek között vannak a kutyákra is veszélyes kórokozók, valamint
  • a Lyme-kór, aminek szívszövődménye is lehet évek múltán

A legtöbb kullancs az Ausztriához közel eső megyékben, az Északi-középhegységben és Nógrád megyében van. Ezeken a területeken ötszörösére, hatszorosára emelkedett a jelentett esetek száma – hangsúlyozta az infektológus. Jelenik Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra is, hogy az esetek 10 százaléka súlyos, a többség enyhe influenzaszerű tünetekkel átvészeli a betegséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×