eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Budapest Airport

Milliárdos fejlesztések a ferihegyi repülőtéren

2024-ig megépül az új utasterminál, addig pedig további 6,5 milliárd forintból fejlesztenek, például több ponton automatizálják a bejelentkezési folyamatot.

2024-ig új utasterminál-komplexum épül a ferihegyi repülőtéren - ez nevezhető 3-as terminálnak is - a beruházás 225 milliárd forintba kerül - mondta az InfoRádiónak a Budapest Airport kommunikációs igazgatója. Hardy Mihály elmondta: jelenleg az építészeti tervezés zajlik, ami várhatóan az év végére lezárul.

Most is és várhatóan a jövőben is folyamatosan bővül a repülőtér forgalma, ezért

a bud:plusz programban 6,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg két év alatt. 70 különböző egymáshoz kapcsolódó lépésről van szó részben az utasforgalmi, részben a biztonsági területen.

Építkezésekkel már most is találkozhatnak a Ferihegyi reptérre érkezők vagy az innen indulók az egyes kereskedelmi egységek vagy kávézók helyén. A fejlesztéseket szeretnék még a nyári utasforgalmi csúcsidőszak előtt, júniusban befejezni.

Új utasbiztonsági ellenőrző sor épül a 2A és a 2B terminálon és meghosszabbítják a röntgensorokat, hogy egyszerre több embert tudjanak kiszolgálni. Már megvannak az első olyan csomagvizsgáló röntgenek, amelyekhez nem kell kivenni a poggyászból a laptopokat és a folyadékokat. Ha a teszt sikeres lesz, akkor az újonnan épülő terminálban már ezeket berendezéseket telepítik.

Kibővítik a 2B (nem schengeni) terminál érkezési területén a poggyászszallagokat, új várakozási területet, tágasabb utasforgalmi területet adnak át, egyszerűsödik a vámügyintézés.

Az indulásnál új várakozórendszert építenek ki, hogy egyszerűbb legyen megtalálni a megfelelő check-in pultot.

Elkezdik tesztelni az önkiszolgáló check-in és poggyászcímke-kiadó automatákat a légitársaságokkal együtt. Ez azt jelenti, hogy az utas maga "csekkolhat be", nyomtathatja ki csomagja címkéjét és adhatja fel azt, továbbhaladva az utasbiztonsági ellenőrzésre. A rendszerbe a Ryanair, a Wizz Air, a Lufthansa és az Air France-KLM-et is bevonják majd.

A csomagosztályozó kapacitásait mintegy 30 százalékkal növelik a nyári csúcsidőszakra, ehhez a Skycourt épülete előtt, a forgalmi előtéren egy ideiglenes épületet alakítanak ki.

Automata beléptetőkapukat is telepít majd a repülőtér a rendőrséggel együttműködve, ezzel növelve az érkező utasok ellenőrzésének kapacitását.

A megújuló hangosbemondó rendszer a mostani élő szavas bemondásnál jobb minőségű, hangszintetizátor alapú lesz.

A nyári szezonig egy fiatalokból toborzott "információs csapat" áll szolgálatba a terminálon, akiknek a feladata az utasok közvetlen segítése lesz. Ők a repülőtéren már meglévő információs, támogató szolgáltatásokat összefogva, kiegészítve adnak információt és nyújtanak segítséget az utasoknak. A Budapest Airport emellett az információs táblák, képernyők számát is növeli, nemcsak a terminálokban, hanem azok környezetében is.

Szabó István, a repülőtér biztonsági igazgatója kiemelte: ezekkel a fejlesztésekkel a várakozási idő csúcsidőszakban várhatóan nem éri majd el a fél órát.

Az építkezések egy része már zajlik, néhány márciusban-áprilisban kezdődik. Végrehajtják a korábban bejelentett mosdófejlesztést is, a nyári szezonra háromszor annyi mosdó áll majd rendelkezésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×