eur:
394.77
usd:
365.84
bux:
65213.26
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kormánytisztviselők számára rendezett véradás az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) 2017. június 12-én.
Nyitókép: Soós Lajos

A két ünnep között is várják a véradókat

Idén megállhat a véradók számának öt éve tapasztalt csökkenése, 2018-ban valamicskével többen adtak vért, mint tavaly. A két ünnep között is várja a véradókat az Országos Vérellátó Szolgálat.

Több tucat helyen lesz lehetőség vért adni – nyilatkozta az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. Nagy Sándor kiemelte: szombaton a vérellátó szolgálat rendkívüli nyitvatartást szervez annak érdekében, hogy az elkövetkező hosszú hétvége vérellátását biztosítani tudják.

Hangsúlyozta: gondolni kell arra, hogy január 1-je után megint egy rövid hét jön, amikor 3 nap alatt kell biztosítani a készleteket. A szakember hozzátette: tavaly a két ünnep között 4800-an jelentkeztek véradásra, és bíznak benne, hogy idén is legalább ennyien jönnek el.

A szervezet főigazgató-helyettese tájékoztatott: 2013. óta tapasztaltak csökkenést a véradások és véradók számában, tavaly ennek üteme lassult,

de még mindig volt lemorzsolódás.

2018-ra célul tűzték ki, hogy megállítják ezt a tendenciát. Ennek érdekében fokozottan koncentráltak a fiatalokra, az első véradókra – tette hozzá. Jövőre ezt a stratégiát szeretnék követni és összekötni a felnőtté válást a véradással.

Emellett az eddigi véradókat is szeretnék visszahívni, hiszen tapasztalataik szerint, ha valaki ötször elmegy, rutinná válik számára a véradás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×