INFORÁDIÓ 
2021. január 16. szombat
Gusztáv

vosz

cukor

mta

lapszemle

Magyarország válaszúthoz érkezett - lapszemle

Infostart / InfoRádió

Egy magyar Lendület-csoport az antibiotikum-rezisztencia okait keresi - írja a Magyar Idők. A Világgazdaság szerint gyűlik az alapanyag a kaposvári cukorgyárban.

A Magyar Idők azt írja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatócsoportja az antibiotikum-rezisztenciát, illetve a legkisebb baktériumok, az úgynevezett mikoplazmák elleni védekezési lehetőségeket vizsgálja. A Gyuranecz Miklós állatorvos vezette csapat tagjai eddig is komoly sikereket értek el, és az állatorvosi szakmán belül már most világhírűek - olvasható a lapban.

A Népszava a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének új elnökével közöl interjút. Tolnay Tibor szerint Magyarország válaszúthoz érkezett: felzárkózás vagy leszakadás vár rá. A növekedés érdekében kulcskérdés a hazai kis- és közepes vállalkozások termelékenységének és versenyképességének javítása - teszi hozzá VOSZ vezetője, aki a kormány hajthatatlan: a szociális hozzájárulási adót csak 2019 közepétől csökkentené 2 százalékponttal.

A Világgazdaság azt írja, hogy eddig 340 ezer tonna tisztított répa került be a Kaposváron üzemelő egyetlen magyarországi cukorgyárba. A betakarítás vége január elejére várható, Az ágazati szövetség több mint 900 ezer tonna répára számít, szemben a tavalyi 1,17 millió tonnával. 2017-ben 16 százalékos cukortartalom esetén a tonnánkénti 22-23 eurós alapárra 3,4 eurót fizetett a cukorgyár. Az idei termésnél csak a tonnánkénti 22 eurós alapár a biztos, a minőség és a hozam azonban valamivel gyengébb lesz a tavalyinál.

A Portfolio szerint meglehetősen borús, már-már apokaliptikus képet fest a jövőről egy új tanulmány. Az Európai Bizottság kutatóközpontja „vízháborúkat" vizionál, amikor a népességnövekedés és a klímaváltozás miatt szűkössé váló vízkészletekért harcolnak majd az emberek. Az öt legsebezhetőbb környék a Nílus, a Gangesz, az Indus, a Tigris és a Colorado folyó környéke.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018