eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Magyarország válaszúthoz érkezett - lapszemle

Egy magyar Lendület-csoport az antibiotikum-rezisztencia okait keresi - írja a Magyar Idők. A Világgazdaság szerint gyűlik az alapanyag a kaposvári cukorgyárban.

A Magyar Idők azt írja, hogy a Magyar Tudományos Akadémia egyik kutatócsoportja az antibiotikum-rezisztenciát, illetve a legkisebb baktériumok, az úgynevezett mikoplazmák elleni védekezési lehetőségeket vizsgálja. A Gyuranecz Miklós állatorvos vezette csapat tagjai eddig is komoly sikereket értek el, és az állatorvosi szakmán belül már most világhírűek - olvasható a lapban.

A Népszava a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének új elnökével közöl interjút. Tolnay Tibor szerint Magyarország válaszúthoz érkezett: felzárkózás vagy leszakadás vár rá. A növekedés érdekében kulcskérdés a hazai kis- és közepes vállalkozások termelékenységének és versenyképességének javítása - teszi hozzá VOSZ vezetője, aki a kormány hajthatatlan: a szociális hozzájárulási adót csak 2019 közepétől csökkentené 2 százalékponttal.

A Világgazdaság azt írja, hogy eddig 340 ezer tonna tisztított répa került be a Kaposváron üzemelő egyetlen magyarországi cukorgyárba. A betakarítás vége január elejére várható, Az ágazati szövetség több mint 900 ezer tonna répára számít, szemben a tavalyi 1,17 millió tonnával. 2017-ben 16 százalékos cukortartalom esetén a tonnánkénti 22-23 eurós alapárra 3,4 eurót fizetett a cukorgyár. Az idei termésnél csak a tonnánkénti 22 eurós alapár a biztos, a minőség és a hozam azonban valamivel gyengébb lesz a tavalyinál.

A Portfolio szerint meglehetősen borús, már-már apokaliptikus képet fest a jövőről egy új tanulmány. Az Európai Bizottság kutatóközpontja „vízháborúkat" vizionál, amikor a népességnövekedés és a klímaváltozás miatt szűkössé váló vízkészletekért harcolnak majd az emberek. Az öt legsebezhetőbb környék a Nílus, a Gangesz, az Indus, a Tigris és a Colorado folyó környéke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×