eur:
380
usd:
352.68
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Kaposi István (b) és Vidó Zoltán (b2) polgárőrök a hajléktalan Márta Ferenccel beszélgetnek Zuglóban 2017. január 8-án. A hideg idő miatt a budapesti polgárőrök megerősített létszámban járőröznek.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Utcajogász Egyesület: előkészítetlen és végrehajthatatlan a szabálysértési törvény módosítása

Az Utcajogász Egyesület előkészítetlennek és végrehajthatatlannak tartja a szabálysértési törvény módosítását, ugyanakkor a rendelkezés pozitívumaként említi, hogy a hajléktalanokat ügyvéd védi a velük szemben indított eljárás során, a végső szót pedig a bíróság mondja ki. Az egyesület készített egy kisokost a jogszabályról.

A törvény szövege szerint közterületen lehet elkövetni a szabálysértést – mondta az InfoRádiónak a szervezet önkéntes jogásza. Molnár Noémi hozzátette: a vonatkozó jogszabály közterület-fogalma azonban sokkal tágabb, mint a közfelfogás vagy más eljárásokat szabályozó normák szerint.

Azt, hogy például az erdő közterületnek minősül-e, a bírói gyakorlat fogja tisztázni, a rendőrség nagy valószínűséggel közterületnek tartja majd – emelte ki a szakértő. Ha egy lakó beengedi a lépcsőházba a hajléktalant, már nem minősül szabálysértésnek, és a rendőr nem intézkedhet. Amennyiben a szomszédok között vita alakul ki, társasházi jogvitát szülhet, illetve a jegyzőtől lehet birtokvédelmet kérni. A Fedél Nélkült áruló hajléktalan hivatalos terjesztője a lapnak, mozgóárusítást végez, így nem életvitelszerűen tartózkodik közterületen.

Az eljárás során először a rendőrségre, majd büntetésvégrehajtási intézetbe kerülhet a hajléktalan, ahova csak korlátozottan vihet be személyes tárgyakat.

A nagyobb tárgyakat és a háziállatokat például nem viheti magával. Amennyiben arra a kérdésre, hogy mit akar megtartani, azt feleli, hogy mindent, a rendőrség vagy más szerv – valószínűleg az önkormányzat – köteles lesz 6 hónapig megőrizni a tárgyakat.

Egyes önkormányzatok már jelezték, sem ember, sem helyszín nem áll rendelkezésükre, hogy eleget tehessenek a jogszabályi kötelezettségnek, így a hatályba lépés előtt 2 nappal módosították a szöveget, így egyes területeken a rendőrség is gondoskodhat a feladatról. Ha a szerv úgy dönt, hogy az adott tárgy nem tárolható, jogszerűen megsemmisítheti, kártérítési kötelezettség nélkül.

Az utcajogászok szerint a jogszabály jelenleg betarthatatlan

Molnár Noémi üdvözölte, hogy az eljárás alatt kötelező az ügyvéd jelenléte, illetve hogy a végső döntést a bíróság hozza meg, a rendőrség pedig pusztán előkészít. Hozzátette: a jogszabály jelenleg betarthatatlan, az államapparátus nincs felkészülve rá, ennyi embert sem az ellátórendszer, sem a rendőrség, sem a büntetésvégrehajtás nem tud kezelni.

Az Utcajogász Egyesület önkéntes jogásza – a szociális törvényre hivatkozva – úgy vélekedett:

ilyen típusú segítséget csak önkéntesen lehet igénybe venni, az embert nem lehet börtönbüntetést kilátásba helyezésével arra kényszeríteni, hogy szociális ellátást vegyen igénybe.

„Mi azt gondoljuk, hogy ennek az egésznek csak annyi a célja, hogy az embereket eltüntessék az utcáról” – fogalmazott, hozzátéve: a hajléktalanok el fognak menekülni a városból, és olyan helyekre fognak visszahúzódni, ahol még kevésbé férnek hozzá a közszolgáltatásokhoz.

Molnár Noémi hangsúlyozta: a szervezet megfelelő lakáspolitikáért harcol, amely a lakásban lakó embereket is segíti, hogy ne fagyjanak meg, illetve amely az utcára került hontalanokat is megfelelő szociális intézkedésekkel, szakemberek bevonásával segíti lakáshoz jutni.

„Még inkább a bűnüldözés felé terelik a kérdést”

„Szigorúan végrehajtási szempontból is rendkívül kaotikus a helyzet, hiszen a végrehajtást szabályozó kormányrendeletet még az utolsó pillanatban is módosították” – értékelte a jogszabálymódosítást Szabó Rebeka, Zugló alpolgármestere. Szerinte rosszul az új törvény rosszul közelíti meg a hajléktalanság felszámolását: „nem az utcán élést kéne büntetni, hanem lehetőséget kéne adni az embereknek arra, hogy lakhassanak valahol”.

Az alpolgármester az InfoRádiónak elmondta:

az önkormányzatokra a kormányrendelet nem ró kötelezettséget, nem is tehetné, hiszen ezt csak törvény tehetné.

Feltételezése szerint a végrehajtó hatalom a rendőrségre bízná az üggyel kapcsolatos feladatokat. Ezt Szabó Rebeka ezt rendkívül helytelennek tartja, hiszen szerinte így még inkább a bűnüldözés felé terelik a kérdést. Mint mondta: ezeknek az embereknek segítséget és lakhatást kéne nyújtani.

A kerület két utcai szolgálatot, illetve nappali melegedőket és éjszakai szállókat fenntartó civil szervezeteket támogat, hogy valódi segítséget nyújtsanak a hajléktalanoknak – árulta el Szabó Rebeka.

Az alpolgármester nagy hibának tartja, hogy a kormányzat nem gondolt a hajléktalanok háziállataira. Egyeseknek ráadásul az állat jelenti az egyetlen társat – emelte ki. Szerinte az állatvédő szervek segítségét kéne kérnie a kormánynak és a hivatalos szerveknek.

„Zuglóban a szociális munkások folyamatosan járják az utcákat, én azt remélem, hogy nem lesz szükség intézkedésre a kerületben”

– fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×