INFORÁDIÓ 
2020. február 21. péntek
Eleonóra

kártevők

fajok

veszélyes

betegség

Pettyesszárnyú muslica

Veszélyes kártevők bukkantak fel

Infostart / InfoRádió - Halmi Anett
Újabb cikkünk a témában:

Elsősorban a megélénkülő világkereskedelem miatt szaporodott meg a kártevők száma, és minidig találkozhatunk új fajokkal, amelyek megjelennek az országban - mondja Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Növényi anyagokkal különösen könnyen, de sokszor csomagolóanyagokkal is be tudnak jutni a kártevők Európába - mondta Kiss Balázs, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos főmunkatársa.

Pár éve jelent meg itthon a pettyes szárnyű muslica, ami a málna- és szedertermesztőknek jelent gondot. De szintén problémás lehet a márványos poloska, a lepkekabóca, illetve az amerikai szőlőkabóca, ami néhány éve jelent meg Magyarországon - vélekedett Kiss Balázs.

"Az amerikai szőlőkabóca több évtizede van már jelen Olaszországban, egy igen veszélyes kórokozó, egy fitoplazmás betegség terjesztője.

Néhány éve megjelent a betegség itthon is, ami ellen nem nagyon tudnak védekezni" - hangsúlyozta a szakértő.

A klímaváltozás a faj megtelepedését tudja segíti, viszont az első tél túlélése - különösen az ízeltlábúaknak - egy frissen megtelepedő populáció esetében sorsdöntő. Ha pedig már elterjedt a faj, egy nagyobb tél esetén sem fog kipusztulni - ecsetelte Kiss Balázs.

Nyitókép: Hannah Burrack, North Carolina State University, Bugwood.org

Kapcsolódó hang

Veszélyes kártevők bukkannak fel újra és újra
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018