eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Újra jön a poloskainvázió!

Újra felbukkanhatnak a lakásokban a poloskák. A fűtött szobában vészelték át a telet, és most a természetbe igyekeznek. Bármilyen kemény és hosszú a tél, jelentős mértékben nem hat az állományra - mondta az InfoRádióban Kondorosy Előd, a Pannon Egyetem tanára, poloskaszakértő.

Itt a jó idő, itt a tavasz, ezzel egyidőben újra felbukkannak a poloskák. Az elmúlt években már találkozhattunk a lakásokba özönlő bogarakkal, amelyek zöld vagy barnás színűek, és büdös váladékot árasztanak magukból, ha összetapossuk őket. Idén sem marad el az "invázió", ugyanis a tavaly az ablakok sarkaiba, szúnyogháló mélyedéseibe a tél elől elbújt állatok most felélednek.

Kondorosy Előd poloskakutató elmondta, hogy nemcsak a hőmérséklet változásból érzik, hogy előbújhatnak, hanem a nappal hosszúságának növekedéséből is.

"Érzik, hogy itt a tavasz, és ezért jöttek most elő"

- mondta.

Kondorosy Előd, a Pannon Egyetem tanára kifejtette, hogy a legutóbbi kemény tél sem pusztította ki a poloskákat,

mert immunrendszerük -20 fokig csak lelassul, de nem áll le, a peték pedig -50 fokig is bírják a hideget.

Hozzátette, hogy ezek az állatok bármilyen hidegben túlélnek a védett lakásokban, de alapvetően ezek a fajok a meleget kedvelik, mert déli, mediterrán vagy szubtrópusi állatok. Magyarországon a legjellemzőbb a márványospoloska, a vándorpoloska vagy a klasszikus Bence-poloska. Ezekkel a fajokkal találkozunk a leggyakrabban, ezek elsősorban lakóépületekben, vagy fűtött helyiségben vészelik át a telet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×