eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Viharban kidőlt fát fűrészel darabokra egy tűzoltó Budapesten 2018. szeptember 1-jén. Országszerte a viharos szél okozott károkat, jellemzően kidőlt fák, leszakadt faágak miatt riasztották a tűzoltókat. Személyi sérülésről az OKF-hez nem érkezett bejelentés.
Nyitókép: Mihádák Zoltán

Ma is folytatódhat a vihar pusztítása

Több mint 400-szor riasztották a tűzoltókat az országon átvonuló vihar miatt hétfő reggelig.

Villamcsapás miatti lakástűz, fakidőlés, árvíz az utakon – csak néhány a vihar okozta károk közül.

A tűzoltók csak három vízsugárral tudtak eloltani egy budapesti családi ház tetején keletkezett tüzet, amely amelybe villám csapott szombat este. Nem sérült meg senki.

A sok eső nehézségeket okozott az utakon, a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadékot a csatornák nem tudták elvezetni. A főváros több útján is tengelyig merültek az autók szombaton a vízben. Voltak olyan települések, ahol egy nap alatt több mint másfél havi csapadékmennyiség esett le. Sok ház beázott, volt amelyiknek az álmennyezete is leszakadt.

A viharos erejű szél is jelentős károkat okozott országszerte. Ajkán egy családi ház tetőszerkezetét bontotta meg, Dél-Pesten több fát is kicsavart, az egyik egy autóra zuhant. Az Andrássy úton is kidőlt fa okozott forgalmi akadályt, amelyet a tűzoltók motoros láncfűrésszel daraboltak fel.

Viharkár esetén fontos a körültekintő dokumentálás – hangsúlyozta az InfoRádiónak Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője. Ha a kár változatlanul hagyása a helyzet súlyosbodásával járhat, mindenképp célszerű intézkedni, továbbá érdemes telefonnal lefényképezni az vihar okozta állapotot – tette hozzá.

A károkat nem csak telefonon lehet bejelenteni – hangsúlyozta Lambert Gábor. Egy nagyobb esemény után a biztosítótársaságok telefonjai gyakran foglaltak, nehéz elérni őket, lehetőség van online bejelenteni az igényt.

A vihar miatt vasárnap kora délutánig országszerte több mint 200-szor riasztották a tűzoltókat, addig személyi sérülés nem történt. A héten is folytatódik a változékony időjárás, a következő napokban is többször várhatók záporok, zivatarok.

Vasárnap éjszaka és hétfő hajnalban is keletkeztek olyan károk, melyeket reggel jelentettek be a Katasztrófavédelemnél – nyilatkozta az InfoRádiónak Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A hétvégén a legtöbb bejelentés a fővárosból, illetve Pest megyéből érkezett.

„Összesen az elmúlt két napban közel 400 helyszínen volt szükség a tűzoltók munkájára”

– tájékoztatott.

Az esetek döntő többségében a viharos erejű szél okozott problémát: kidőlt fákhoz, leszakadt ágakhoz, megrongálódott tetőkhöz riasztották a szakembereket; de pincebeázással és villámcsapás okozta tűzzel is találkoztak. Egyes településeken időszakos áramkimaradás is volt, de ezeket a szolgáltató munkatársai hamar helyreállították.

Az előrejelzés alapján várhatóan hétfőn is folytatódik az esős, viharos időjárás, így a Katasztrófavédelem további káreseményekre számít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×