eur:
388.83
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Vlagyimir Putyin orosz elnök kezet fog a tárgyalásuk után tartott sajtótájékoztató végén a Parlament Vadásztermében 2017. február 2-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Szijjártó Péter elárulta, miről lesz szó Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor találkozóján

Az energetikai kérdések lesznek a középpontban Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberre tervezett találkozóján - mondta a külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Szeptemberben Moszkvába utazik Orbán Viktor, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A miniszterelnöki látogatás tervezett programjáról árult el részleteket Szijjártó Péter az InfoRádióban.

"Az energetikai kérdések dominálnak majd a napirenden, mert a paksi beruházás, a magyar energiabiztonság és a rezsiköltségek alacsonyan tartása szempontjából kiemelt jelentőségű a magyar-oroszt gazdasági-energetikai együttműködés"

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter, de jelezte, hogy a gázvásárlási megállapodás jövője is szóba fog kerülni.

Emellett napirenden lesz az a bolgárokkal és szerbekkel közös terv, hogy a török áramlaton keresztül Délkelet-Európába érkező gázt a bolgár és a szerb nemzeti rendszereken keresztül el lehessen juttatni egészen Magyarországig, mert - mint a miniszter elmondta - ez újabb energiabeszerzési forrást jelenthet az országnak.

"Ezenkívül van több magyar élelmiszer-ipari beruházás Oroszországban, amelyet végig kell vinnünk. A felsőoktatási területen pedig hosszú tárgyalások után sikerült lezárnunk azt a megállapodást, amely a két országban szerzett felsőfokú végzettségek kölcsönös elismeréséről szól" - mondta a találkozó további témáiról Szijjártó Péter, és hozzátette, emellett szociális, kulturális és oktatási kérdések is előkerülnek majd.

A teljes beszélgetést szerda este hat órától az InfoRádió Aréna című műsorában lehet meghallgatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×