eur:
392.24
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kárpátaljáról érkezett gyerekek a balatonföldvári Riviéra Hotel strandján 2018. június 1-jén. A Duna Aszfalt 19 millió forinttal segíti a Kárpátaljai Szövetség hadiárváknak és művészeti iskolás gyerekeknek, összesen 250 diák 12. alkalommal szervezett rehabilitációs és alkotótáborát.
Nyitókép: Varga György

Nem kell félni a víztől, de tisztelni kell - a vízimentők tanácsai

A vízimentők szerint a józanság és a megfelelő előkészület a két legfontosabb szempont, ha valaki a nyíltvízi fürdőzést választja.

Belügyminisztériumi rendelet szabályozza, hogy hol nem lehet bemenni a szabad vizekbe. Ezt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata azzal szokta kiegészíteni, hogy

ne a jogszabály legyen a meghatározó, amikor valaki kiválasztja a strandolás helyét, hanem a józan paraszti észre hagyatkozzon

- mondta az InfoRádiónak Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője. Mint mondta, fontos, hogy ott menjen az ember a vízbe, ahol a közelben hallótávolságon belül vannak mások is, hogy a bajban tudjanak segíteni és segítséget kérni.

A vízimentők legfontosabb tanácsai

  • Józanság és megfelelő előkészületek előzzék meg a fürdőzést. Nem kell a víztől félni, de tisztelni kell.
  • A vízbe nem szabad belerohanni, amint meglátjuk, mert a szervezetünk még nincs felkészülve rá.
  • Felhevült testtel, étkezés után, sörözés után ne menjünk rögtön a vízbe, hagyjuk a testünket regenerálódni, és csak utána menjünk fürödni.
  • Ha felhevült a testünk, akkor a csobbanás előtt mosakodjunk meg, készítsük fel a szervezetünket arra, hogy a forróságból bemegyünk egy jóval hűvösebb közegbe.
  • És a legfontosabb: NEM ugrunk fejest a vízbe ott, ahol nem tudjuk, hogy milyen mély, mert ennek végzetes következményei lehetnek.
Ha mégis megtörtént a baj, akkor hívjuk a 112-t,

és a baj jellegétől függően próbáljunk meg segíteni, de egy nyakcsigolya sérültet - aki fejest ugrott a 25 centis vízbe - nem szabad megmozdítani.

"Ha valakinek mondjuk megállt a szíve a vízben, húzzuk ki a partra, és a parton azonnal kezdjük meg az újraélesztést.

Az alapvető segítséget mindenkinek meg kell próbálnia megadni"

- hangsúlyozta a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×