eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nizza, 2018. augusztus 2.Szökőkút vízében hűsölnek emberek Nizzában 2018. augusztus 2-án. (MTI/EPA/Sebastien Nogier)
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogie

Különleges ajánlattal állt elő egy áruházlánc a hőségben

Megviseli és néhol találékonnyá teszi Európát a hőhullám. A hétvégén itthon is folytatódik a kánikula, péntek éjfélig biztosan érvényben marad a hőség miatt kiadott riasztás.

A zivatarok ellenére 30 fok fölötti maximumok, strandidő várható Magyarországon a hétvégén.

Pénteken általában gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, szórványosan – legkisebb eséllyel északkeleten – zápor, zivatar előfordulhat. Az északkeleti szél néhol megélénkül, zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 29 és 33 fok között alakul.

Este nagyrészt derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás. Késő estére 20 és 25 fok közé hűl le a levegő. A hajnali hőmérséklet általában 17 és 22 fok között valószínű.

Szombaton többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, legfeljebb egy-egy futó zápor fordulhat elő. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 17 és 22,

a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között lesz.

Vasárnap többnyire gyengén felhős, napos időre számíthatunk, de az északi megyékben több lehet a gomolyfelhő. Az ország északi felén helyenként – tehát nem túl nagy számban – zápor, zivatar előfordulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás, csak zivatar környezetében lehet szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között valószínű.

Figyelmeztetés az egész országban

A hőség miatt ismét az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki péntekre a meteorológiai szolgálat. A hét elején az országos tisztifőorvos péntek éjfélig rendelt el 2. fokú hőségriasztást. Az előrejelzés szerint több nyugati, délnyugati megyében heves zivatar, felhőszakadásra is valószínű. A kánikula a hétvégén is folytatódik, több helyen a napi középhőmérséklet meghaladja a 27 Celsius fokot.

A Fővárosi Közterület-fenntartó továbbra is több kocsival locsolja a budapesti utakat, a strandok egy része pedig hosszabb nyitva tartással várja a vendégeket. A budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki állomásokon ásványvizet oszt utasainak a MÁV-START.

A rénszarvasok is menekülnek a hőség elől

Európa-szerte folytatódik a hőség, a kontinens északi részén is 30 fok feletti a hőmérséklet. A német szövetségi tengerhajózási hivatal adatai szerint

már majdnem olyan meleg a Balti-tenger, mint a Földközi-tenger, a lengyel határnál a francia Riviérára jellemző 27 fokot mértek.

A német meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint pénteken 38 fok is lehet. Olaszországban a kánikula augusztus 8-ig eltarthat, a hőség Spanyolországban és Horvátországban is folytatódik. Norvégia északi részén a rénszarvasok az alagutakban keresnek menedéket a hőség elől.

Egy finn szupermarketlánc meghívta vásárlóit, hogy éjszakázzanak légkondicionált üzlethelyiségében Helsinkiben.

A vevőktől vették az ötletet, a vásárlók közül ugyanis többen megjegyezték, milyen jó lenne a klimatizált áruház hűvösében éjszakázni. A tulajdonosok kaptak az alkalmon, és megteremtették hozzá a feltételeket. Finnországban az otthonok jól felszereltek az extrém hideg és a pára ellen, de nagyon kevésben van légkondicionáló.

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendége pénteken 18 órától Mika János éghajlatkutató lesz, akit az Európában tapasztalható rendkívüli hőség okairól is kérdezünk.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×