eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Hatástalan bombát emelnek ki a mederből az Iron Cat magyar-szerb közös flottillakiképzésen Budapesten a Duna északi szakaszán 2018. július 19-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Dunai bomba kiemelését gyakorolták a magyar és a szerb katonák

Robbanótestek felderítése és vízből való kiemelése is feladat volt az Iron Cat 2018 hadihajós gyakorlaton.

A két ország fegyveres erőinek megállapodása értelmében az alakulatok évente megrendezik az Iron Cat gyakorlatot, az egyik esztendőben Magyarországon, majd azt követően Szerbiában cserélik ki tapasztalataikat és fejlesztik közös együttműködésüket a harcászati feladatok begyakorlása során. Mindemellett évről-évre új képességeket emelnek be a kiképzési foglalkozások közé - írja a honvedelem.hu.

Bagi Szilárd, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnokhelyettese elmondta, hogy mindkét alakulat ugyanolyan aknamentesítő hajókkal van felszerelve, ugyanazt a technikát használja, és ugyanazzal a fegyverzettel is rendelkezik - ez a jelentősége a jó kapcsolatuknak.

A hadihajósok feladatai közé tartozik

  • A belvizek aknamentesítése.
  • Védett személyek, szállítmányok kísérése.
  • Infrastruktúra védelme a vízről.
  • Katasztrófavédelmi helyzetekben való helytállás.

A közös gyakorlat jelentősége

Az alezredes elmondta, a gyakorlat újdonsága az volt, hogy

a Dunából a bombakiemelést is gyakorolták a szerb-magyar hadihajósok, így volt alkalom a magyar-szerb búvároknak együtt dolgozni.

Egy búvárcsoport is részt vett a gyakorlaton, akik együttműködve a hadihajósokkal felszínre hoztak egy vízre dobott robbanószerkezetet.

Lehetőség nyílik arra is, hogy a tisztek és a vezető állomány is gyakorolni tudjon nemzetközi környezetben, idegen nyelven, hiszen angolul zajlik a gyakorlat - tette hozzá az alezredes.

"Nyolc éves ez a gyakorlat és évről évre jobbak az eredmények. A tapasztalatcsere is nagyon fontos eleme ennek az együttműködésnek. A bombakiemeléssel kapcsolatos feladatokról például nekünk van több tapasztalatunk, nekik pedig a szállítmány kísérésről - ezeket ilyenkor ki tudjuk cserélni - hangsúlyozta Bagi Szilárd alezredes.

További fotókat a gyakorlatról itt találhatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×