INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 5. szerda
Krisztina

merkely béla

orvosképzés

orvos

beteg

A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.

Merkely Béla: a rezidenseket minél előbb be kell dobni a mélyvízbe

Az orvosképzés átalakításának fontosságáról beszélt a Semmelweis Egyetem új rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Felül kell vizsgálni az orvosképzést, mert az ismeretanyag kétévente megduplázódik - mondta Merkely Béla rektor. Hozzátette, hogy az élettant, kémiát, és adott esetben a biofizikát még intenzívebben kell oktatni, mert ezek a tárgyak az alapjai az onkológiai betegek gyógyításának és diagnosztikájának.

Merkely Béla fontosnak tartja, hogy

a jövőben nagyobb hangsúly kerüljön a gyakorlatra, és a rezidensek az eddiginél hamarabb kapjanak önálló feladatokat a mentoruktól.

"Egy tutor-mentor típusú oktatás zajlik, azaz egy tapasztalt orvostól tanulom azt a szakmát, amelyet a jövőben mindenképp szeretnék elsajátítani. Itt az a kilométer számít, amelyet én a betegágy környékén, a műtőben, és az ambulancián el tudok tölteni" – mondta a rektor.

Merkely Béla hangsúlyozta, hogy

az orvostanhallgatóknak a legújabb technológiákkal is meg kell ismerkedniük.

Mint mondta, az orvostanhallgatóknak 10-15 év múlva kell döntést hozniuk egy beteg sorsával kapcsolatban, amikor teljes felelősség hárul rájuk, és addigra egészen más technológiai újítások lesznek: modern MR-készülékek, mágneses rezonancián működő készülékek, egészen más komputertomográfia - magyarázta a rektor.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy intenzívebbé kell tenni az orvosok és a betegek kapcsolatát. Az orvosoknak folyamatosan térképezni kell a beteg állapotát, oda kell figyelnie a változásokra, amelyek adott esetben egy betegség előrehaladását, vagy éppen a gyógyulását mutatja - tette hozzá.

Merkely Béla hangsúlyozta: ma már a népegészségügyi problémákat okozó betegségek megelőzése is orvosi feladat, nemcsak a gyógyításuk.

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Aréna - Merkely Béla
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018