eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Merkely Béla: a rezidenseket minél előbb be kell dobni a mélyvízbe

Az orvosképzés átalakításának fontosságáról beszélt a Semmelweis Egyetem új rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.

Felül kell vizsgálni az orvosképzést, mert az ismeretanyag kétévente megduplázódik - mondta Merkely Béla rektor. Hozzátette, hogy az élettant, kémiát, és adott esetben a biofizikát még intenzívebben kell oktatni, mert ezek a tárgyak az alapjai az onkológiai betegek gyógyításának és diagnosztikájának.

Merkely Béla fontosnak tartja, hogy

a jövőben nagyobb hangsúly kerüljön a gyakorlatra, és a rezidensek az eddiginél hamarabb kapjanak önálló feladatokat a mentoruktól.

"Egy tutor-mentor típusú oktatás zajlik, azaz egy tapasztalt orvostól tanulom azt a szakmát, amelyet a jövőben mindenképp szeretnék elsajátítani. Itt az a kilométer számít, amelyet én a betegágy környékén, a műtőben, és az ambulancián el tudok tölteni" – mondta a rektor.

Merkely Béla hangsúlyozta, hogy

az orvostanhallgatóknak a legújabb technológiákkal is meg kell ismerkedniük.

Mint mondta, az orvostanhallgatóknak 10-15 év múlva kell döntést hozniuk egy beteg sorsával kapcsolatban, amikor teljes felelősség hárul rájuk, és addigra egészen más technológiai újítások lesznek: modern MR-készülékek, mágneses rezonancián működő készülékek, egészen más komputertomográfia - magyarázta a rektor.

Merkely Béla arról is beszélt, hogy intenzívebbé kell tenni az orvosok és a betegek kapcsolatát. Az orvosoknak folyamatosan térképezni kell a beteg állapotát, oda kell figyelnie a változásokra, amelyek adott esetben egy betegség előrehaladását, vagy éppen a gyógyulását mutatja - tette hozzá.

Merkely Béla hangsúlyozta: ma már a népegészségügyi problémákat okozó betegségek megelőzése is orvosi feladat, nemcsak a gyógyításuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×