INFORÁDIÓ 
2020. január 19. vasárnap
Márió, Sára

bomba

bomba a dunában

robbanótest

útlezárás

kiürítés

tűzszerész

Tűzszerészek előkészítik az Erzsébet-hídnál talált világháborús robbanótest kiemelését egy honvédségi hajóhoz kapcsolt pontonhíd-elemről 2018. július 5-én. A bombáról korábban egy balesetnél segédkező civil búvárcsoport tagjai tettek bejelentést a rendőrségen.

Dunai bomba: elkezdték a robbanótest kiemelését

Infostart / InfoRádió

A tűzszerészek reggel óta folyamatosan merültek, előkészítették a kiemelést, közben a rendőrség lezárta és kiürítette a biztonsági zónát. A bomba megtalálásáról fél tizenkettőkor érkezett hír, felhozták a felszínre.

2018.07.05. 13:03

Itt a Dunából kiemelt bomba: nézze meg a fotót!

Itt az első fotó a Dunából kiemelt bombáról.

2018.07.05. 12:07

Feloldotta a korlátozásokat a rendőrség

A rendőrség befejezte a lakosságvédelmi intézkedést, feloldotta az útlezárásokat és a hajózási zárlatot Budapest I., V. és XI. kerületében - írta a police.hu.

2018.07.05. 11:35

Felszínre hozták a robbanótestet, a Dunán viszik el

Markovics Zita, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje elsőként az InfoRádióban mondta el, hogy: a bombát megtalálták, elhelyezték a honvédség aknamentesítő hajójához erősített pontonton.

Ekkor minimálisan szükséges hajókezelői személyzet és a bombával dolgozó tűzszerékek kivételével mindenki elhagyta a járművet és a pontont, egy motorcsónakkal a partra mentek.

Kiderült: egy 100 kilogrammos szovjet gyártmányú romboló légibombáról van szó. A gyújtószerkezetét viszonylag rövid idő alatt kiszerelték, a bombatest és a gyújtószerkezet szállítható állapotban van.

Markovics Zita közölte: hamarosan megszűnnek a korlátozások, helyreáll a közlekedés.

Az aknamentesítő hajó az Erzsébet hídtól az újpesti hadikikötőbe megy, onnan tűzszerész járőrautóba helyezik és elszállítják a szerkezeteket. Onnan a honvédség központi gyűjtőhelyére viszik és megsemmisítik.

A lezárásoknál a 300 méteres sugarú kör elegendő volt, akkor kellett volna csak nagyobb, ha nagyobb bomba került volna elő.

2018.07.05. 11:28

Legfeljebb buborékok

A bomba sorsáról csak a kiemelés, azonosítás, állapotfelmérés után döntenek. Vagy elszállítva hatástalanítják, vagy a helyszínen felrobbantják. Ha így is lesz, a víz alatt fognak robbantani, a kiemelést vezető tiszt szerint az egészből nem látszik majd több néhány buboréknál.

2018.07.05. 11:08

Vaklárma

A helyszínen dolgozó tudósítók körében elterjedt, hogy kiemelték a robbanótestet és egy motorcsónakkal a partra vitték. Az InfoRádió úgy tudja, ez még nem történt meg.

2018.07.05. 10:27

Munkatársunk a rakparton járt

Galéria a helyszínről (MTI és InfoRádió):

2018.07.05. 10:17

Perceken belül elkezdhetik a kiemelési munkálatokat

Negyed tizenegykor Markovics Zita, a honvédség tűzszerész alakulatának kommunikációs tisztje az InfoRádióban elmondta: akár perceken belül is megkezdődhet a bomba kiemelési művelete, mert információi szerint

a szükséges lezárásokkal már végeztek és az épületek kiürítése is szinte teljesen megtörtént.

A helyszínre a honvédség tűzszerész alakulata több mint harminc fővel vonult ki, beleértve a tűzszerészeket, a tűzszerészbúvárokat és az egészségügyi személyzetet is. A tűzszerészek reggel óta folyamatosan merülnek, hogy előkészítsék a robbanóeszköz kiemelését.

Az aknamentesítő hajón és egy hozzá rögzített pontonon várakoznak jelenleg a tűzszerészek a rendőrségi kiürítés befejezésére.

2018.07.05. 10:06

Változások a tömegközlekedésben

 • A 19-es villamos nem közlekedik a Clark Ádám tér és a Rudas Gyógyfürdő között.
 • A 41-es villamos a Móricz Zsigmond körtér és a Margit híd, budai hídfő között terelve, a BAH-csomópont és a Széll Kálmán tér érintésével közlekedik.
 • A budai fonódó villamosok vonalán a 19-es és 56A villamosok nem közlekednek a Szent Gellért rakparti szakaszon, valamint módosított útvonalon, az Alkotás úton át viszi a 41-es villamos az utasokat.
 • A belvárosi szakaszon nem jár a 2-es villamos.
 • Az Erzsébet hídon járó autóbuszok a hatósági zárás idején megosztva közlekednek, pesti végállomások felől a Blaha Lujza térig, a budai végállomások felől a Déli pályaudvarig vagy a Móricz Zsigmond körtérig.
 • A BKK a lezárások idején a metróvonalak igénybevételét ajánlja, az M2-es és az M4-es metró, valamint a 4-es és a 6-os villamos szükség esetén sűrűbben közlekedik.
2018.07.05. 10:01

Lezárt részek

A robbanótest biztosítása miatt a hajóforgalmat korlátozzák csütörtökön előre láthatóan 10 óráig a D1646,1 folyamkilométernél, majd hajózási zárlat lesz előre láthatóan 10 órától, a Lánchídtól a Nemzetközi V. Hajóállomásig (a Sörház utca vonaláig) - a közölte a rendőrség.

A kiemelés, a hatástalanítás és az elszállítás idejére a rendőrség csütörtökön 8 órától lakosságvédelmi intézkedés keretén belül az alábbi intézkedéseket hajtja végre.

Lezárják előre láthatóan 10 órától a műveletek befejezéséig

 • a Budai alsó rakpartot a Petőfi híd alatt, a Szabadság híd irányába,
 • a Szent Gellért rakpartot a Szabadság híd budai hídfőjénél az Erzsébet hídig,
 • a Hegyalja utat a Budaörsi úti kereszteződéstől az Erzsébet híd irányába,
 • a Naphegy utca és a Kereszt utca kereszteződését a Krisztina körút irányába,
 • a Krisztina körutat a Dózsa György tértől az Erzsébet híd irányába,
 • a Lánchíd utcát a Clark Ádám tértől,
 • a Budai alsó rakpartot a Halász utcától az Erzsébet híd irányába,
 • a Pesti alsó rakpartot a Havas utcától az Erzsébet híd irányába,
 • az Astoriától a Szabad sajtó útját az Erzsébet híd irányába,
 • az Eötvös teret az Erzsébet híd irányába,
 • az Apáczai Csere János utcát a Március 15. tér irányába,
 • a Március 15. teret a Pesti alsó rakpart irányába,
 • az Erzsébet hidat.

A lakosságvédelmi intézkedés keretén belül a rendőrség kiüríti csütörtök reggel 8 órától

 • a Döbröntei tér 2.
 • a Várkert rakpart 7-8.
 • a Várkert rakpart 9-11.
 • a Várkert rakpart 13-17. számú lakóépületeket, valamint
 • a Rudas Gyógyfürdőt

2018.07.05. 08:43

Elkezdték a lezárásokat

A tűzszerészek még nem dolgoznak, arra várnak, hogy a rendőrök kiürítsék a biztonsági zónát. Ha ez megtörténik, elkezdődik a munka, hogy mielőbb ki tudják emelni a robbanótestet a helyszíni pontonra - mondta az InfoRádióban reggel fél kilenckor Ember István őrnagy, a művelet parancsnoka.

A bomba hét méter mélyen a Duna alján fekszik. Még nem tudták azonosítani, erre csak a kiemelése után kerülhet sor. Az ártalmatlanításról és az elszállítás módjáról is csak ezután döntenek.

Ember István szerint a Duna vizében akár jelentősen is károsodhatott a bomba szerkezete. Az elmúlt 70 évben zajlott változások okozhatták a benne lévő robbanóanyag hatástalanodását, de akár az ellenkezőjét, vagyis az érzékenyebbé válását is.

Nyitókép: Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018