INFORÁDIÓ
2023. május 28. vasárnap
Csanád, Emil

komárom

duna-híd

juhász zoltán

Az A.D.U. Építész KFT. által tervezett új komáromi Duna-híd látványterve 2018. április 23-án. Jobbról az 500 méter hosszú, egyvágányú komáromi vasúti összekötő híd.

Beemelték az épülő komáromi Duna-híd első acélelemét

A kamionokat is elbírja majd a 600 méter hosszú, uniós támogatással épülő híd, amely a pozsonyi Apollo híd után Szlovákia második legnagyobb hídja lesz.

A pályaszerkezet első három elemét emelték most be, az egyenként 165 tonnás alkotórészek Csepelről a Dunán érkeztek Komáromba. Juhász Zoltánt, a Nemzeti Infrasrtuktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta, hogy

a kivitelezés nettó összege 91,2 millió euró, mintegy 28,6 milliárd forint, az összeg 85 százaléka uniós forrás.

Sitku László, a Hidászokért Egyesület elnöke a híd melletti látogatóközpontban elmondta, hogy az elemek részeit Lengyelországban, Csehországban és a Révkomáromi szlovák hajógyárban készítik és Csepelen állítják össze.

A teljes híd 37, a most beemelt háromhoz hasonló elemből áll, ezek összsúlya 5400 tonna. A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet majd át a Duna felett, kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

A híd átadását 2020 első negyedévére tervezik.

A beruházásnak köszönhetően közvetlen teherforgalmi kapcsolat jön létre Komáromnál Magyarország és Szlovákia között. Jelenleg a kamionok korlátozás nélkül Vámosszabadi felől 53, míg Parassapuszta felől 180 kilométeres kerülővel haladhatnak át a magyar és szlovák határon.

Az új közúti híd elkészülte után a teherforgalom az M1-es autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt.

A komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egyoldalas híd csak Kanadában található. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja. Azt, hogy hogyan emelték be az első acélszerkezetet, galériánkban megnézheti.

Nyitókép: A.D.U. Építész KFT.

Kapcsolódó hang

Komáromi Duna-híd
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018