eur:
395.84
usd:
372.81
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az A.D.U. Építész KFT. által tervezett új komáromi Duna-híd látványterve 2018. április 23-án. Jobbról az 500 méter hosszú, egyvágányú komáromi vasúti összekötő híd.
Nyitókép: A.D.U. Építész KFT.

Beemelték az épülő komáromi Duna-híd első acélelemét

A kamionokat is elbírja majd a 600 méter hosszú, uniós támogatással épülő híd, amely a pozsonyi Apollo híd után Szlovákia második legnagyobb hídja lesz.

A pályaszerkezet első három elemét emelték most be, az egyenként 165 tonnás alkotórészek Csepelről a Dunán érkeztek Komáromba. Juhász Zoltánt, a Nemzeti Infrasrtuktúra Fejlesztő Zrt. útfejlesztési igazgató-helyettese az InfoRádiónak elmondta, hogy

a kivitelezés nettó összege 91,2 millió euró, mintegy 28,6 milliárd forint, az összeg 85 százaléka uniós forrás.

Sitku László, a Hidászokért Egyesület elnöke a híd melletti látogatóközpontban elmondta, hogy az elemek részeit Lengyelországban, Csehországban és a Révkomáromi szlovák hajógyárban készítik és Csepelen állítják össze.

A teljes híd 37, a most beemelt háromhoz hasonló elemből áll, ezek összsúlya 5400 tonna. A 600 méter hosszú hídon kétszer egysávos főút vezet majd át a Duna felett, kerékpárutat, gyalogos járdát, közvilágítást is kialakítanak. Az egyedi szerkezet miatt a pilon és a kábelek díszkivilágítást kapnak.

A híd átadását 2020 első negyedévére tervezik.

A beruházásnak köszönhetően közvetlen teherforgalmi kapcsolat jön létre Komáromnál Magyarország és Szlovákia között. Jelenleg a kamionok korlátozás nélkül Vámosszabadi felől 53, míg Parassapuszta felől 180 kilométeres kerülővel haladhatnak át a magyar és szlovák határon.

Az új közúti híd elkészülte után a teherforgalom az M1-es autópályától a települések érintése nélkül érheti el a szlovák határt.

A komáromi hídhoz hasonló felfüggesztett, egyoldalas híd csak Kanadában található. A pozsonyi Apollo híd után ez lesz Szlovákia második legnagyobb hídja. Azt, hogy hogyan emelték be az első acélszerkezetet, galériánkban megnézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 05:00
×
×
×
×