INFORÁDIÓ 
2019. május 20. hétfő
Bernát, Felícia

bkk

közlekedő tömeg egyesület

nyár

klíma

Budapest, 2018. január 19. Modulo M168 D típusú Ikarus buszok a BKV hazai gyártású metrópótló buszainak átadásán a közlekedési vállalat XI. kerületi Hamzsabégi úti telephelyén 2018. január 19-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Miért nem kapcsolják be a klímát a budapesti autóbuszokon?

A fővárosi közlekedési eszközökön 24 fok felett kapcsolják csak be a klímát, de már az értékhatár alatt is nagy hőség van a felmelegedett buszokon – vélekedett a Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke. Kelemen Tamás szerint a Budapesti Közlekedési Központ saját hatáskörben dönthetne arról, hogy alacsonyabb hőmérséklet esetén bekapcsolják a légkondicionáló berendezéseket.

A Közlekedő Tömeg Egyesülete készített egy, a Facebook Messengeren belül működő bejelentő felületet, melynek segítségével az utasok jelezhetik, ha egy járművön nem működik megfelelően a klíma.

„Nagyon sok esetben semmi baj nincs a klímával, teljesen jól működik az adott járműtípuson a légkondicionáló, viszont a BKK központilag nem rendelte el, hogy bekapcsolják azt” – emelte ki. A közlekedési központ jelenleg 24 fok fölött írja elő a klímaberendezés bekapcsolását – tette hozzá Kelemen Tamás, aki szerint ezt az értéket 21-re kéne csökkenteni. „Délelőtt 10-kor az utcán ugyan 24 fok van, de a buszban már több fokkal melegebb, fülledt hőség van” – hangsúlyozta.

Budapesten szinte csak alacsony padlós buszok közlekednek, melyek nagy része rendelkezik légkondicionálóval – tájékoztatott az egyesület alelnöke. A villamosoknak azonban csupán alig negyede van felszerelve klímával – jegyezte meg. Az M3-as metró felújított szerelvényei sem jelentkeznek ilyen hűtéssel, csupán légkeverő berendezést kaptak a járművek. Ez azonban – az utasok visszajelzései alapján – kevésnek bizonyult – mondta Kelemen Tamás.

Úgy véli, ha a fővárosnak sikerül behajtania a gyártótól a korábbi meghibásodás okán kért kötbért, ezt az összeget fordíthatnák klíma beszerelésére.

Nyitókép: Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Parázs vita a budapesti buszok légkondihasználatáról
 


A címlapról ajánljuk

Nagy baj van Niki Laudával

A tüdőátültetés után most a veséi mondták fel a szolgálatot, állandóan dialízisre kell járnia....
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018