eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Modulo M168 D típusú Ikarus buszok a BKV hazai gyártású metrópótló buszainak átadásán a közlekedési vállalat XI. kerületi Hamzsabégi úti telephelyén 2018. január 19-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Miért nem kapcsolják be a klímát a budapesti autóbuszokon?

A fővárosi közlekedési eszközökön 24 fok felett kapcsolják csak be a klímát, de már az értékhatár alatt is nagy hőség van a felmelegedett buszokon – vélekedett a Közlekedő Tömeg Egyesület alelnöke. Kelemen Tamás szerint a Budapesti Közlekedési Központ saját hatáskörben dönthetne arról, hogy alacsonyabb hőmérséklet esetén bekapcsolják a légkondicionáló berendezéseket.

A Közlekedő Tömeg Egyesülete készített egy, a Facebook Messengeren belül működő bejelentő felületet, melynek segítségével az utasok jelezhetik, ha egy járművön nem működik megfelelően a klíma.

„Nagyon sok esetben semmi baj nincs a klímával, teljesen jól működik az adott járműtípuson a légkondicionáló, viszont a BKK központilag nem rendelte el, hogy bekapcsolják azt” – emelte ki. A közlekedési központ jelenleg 24 fok fölött írja elő a klímaberendezés bekapcsolását – tette hozzá Kelemen Tamás, aki szerint ezt az értéket 21-re kéne csökkenteni. „Délelőtt 10-kor az utcán ugyan 24 fok van, de a buszban már több fokkal melegebb, fülledt hőség van” – hangsúlyozta.

Budapesten szinte csak alacsony padlós buszok közlekednek, melyek nagy része rendelkezik légkondicionálóval – tájékoztatott az egyesület alelnöke. A villamosoknak azonban csupán alig negyede van felszerelve klímával – jegyezte meg. Az M3-as metró felújított szerelvényei sem jelentkeznek ilyen hűtéssel, csupán légkeverő berendezést kaptak a járművek. Ez azonban – az utasok visszajelzései alapján – kevésnek bizonyult – mondta Kelemen Tamás.

Úgy véli, ha a fővárosnak sikerül behajtania a gyártótól a korábbi meghibásodás okán kért kötbért, ezt az összeget fordíthatnák klíma beszerelésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×