eur:
393.87
usd:
364.75
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Jövő évtől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimlő elleni védőoltás

A jövő évtől kötelező és ingyenes lesz a bárányhimló elleni védőoltás.

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint világszerte a kór évente 4,2 millió szövődményes fertőzést és 4200 halálesetet okoz. Mészner Zsófia gyermekinfektológus professzor szerint

sokan tévesen gondolják azt, hogy jobb átesni a betegségen, mint védőoltást kapni ellene.

"A László Kórházban eltöltött évtizedek alatt nagyon sok tragédiát, és rettenetes lefolyású bárányhimlőt láttam. Ez egy fontos, és nem egy országban bevezetett védőoltás. Az oltottaknak azt tudjuk ígérni, hogy súlyos kórházi kezelést igénylő bárányhimlőjük nem lesz, hacsak az immunrendszerük nem mondja fel a szolgálatot" - mondta Mészner Zsófia.

A bárányhimlő elleni védőoltás várhatóan 15 és 18 hónapos korban, két részletben lesz kötelező.

Az orvosok ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy a rendkívül gyakori és ragályos fertőzés elleni védelmet azoknak a gyermekeknek is biztosítani kell, akik életkoruknál fogva az állami oltóprogramban nem kapják meg a védőoltást. A bárányhimlő legyőzése után az immunrendszer legyengül, így további betegségek is veszélyeztethetik a gyermekeket – hangsúlyozta Póta György, a házi gyermekorvosok egyesületének elnöke.

Az oltás hatására nem betegedne meg 30-40 ezer gyermek, akik egyébként minden évben megbetegszenek - mondta Póta György, hozzátéve, hogy egy teljesen normális lefolyású bárányhimlőnél is az utána lévő hetekben nagyon le van gyengülve az ellenállóképesség.

"Napi szinten tapasztaljuk, hogy a bárányhimlő utáni időszakban könnyebben és súlyosabban betegszenek meg a gyerekek"

- mondta. A magyar társadalom átoltottsága egy 2016-os tanulmány szerint 10-15 százalékra tehető, miközben az össztársadalmi védettséghez a WHO a legalább 80 százalékos átoltottsági arányt tartja elérhetőnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×