eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyorsabban és szigorúbban büntetné az ajánlásokkal kapcsolatos visszaéléseket a választási iroda - a nap hírei

Megvizsgálja a kormány a vezetékes gázzal és távhővel nem rendelkező települések téli rezsicsökkentésének lehetőségét. Gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország cseh licensz alapján.

Megvizsgálja a kormány, hogy milyen téli rezsicsökkentést tud adni azoknak a településeknek, ahol egyáltalán nincs vezetékes gáz, vagy távhő. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta: 300 ilyen település van, amelyeknek lakói emiatt kimaradtak a 12 ezer forintos támogatásból. Lázár János szólt arról is, hogy a most benyújtott kormányzati törvényjavaslat szerint az országban nem épülhet a Szent IstvánBazilikánál magasabb épület. Mint mondta: a magasházakról szóló javaslat értelmében Magyarország egész területén a legmagasabb épület 65 méter lehet. A tervezetről a választások után megalakuló országgyűlés dönthet.

Várhatóan 2019 végére valósulhat meg a Blaha Lujza tér rekonstrukciója. Tarlós István főpolgármester közölte: a fővárosi költségvetés 1,8 milliárd forintot különített el a 8. kerületi kereskedelmi és közlekedési csomópont rekonstrukciójára, és várhatóan még ebben az évben elkészül a tervezés. A kormány a tervek szerint forrást biztosít arra, hogy a tér rekonstrukciójával egy időben megújuljon a Corvin áruház eredeti homlokzata is.

Gyalogsági kézi lőfegyvereket fog gyártani Magyarország - jelentette be a magyar honvédelmi és a cseh védelmi miniszter. Simicskó István elmondta: cseh licensz alapján első lépésben a fegyverek összeszerelése indul meg, majd 2019 januártól a teljes gyártás Magyarországon lesz. Ez csaknem 200 embernek új munkahelyet is jelent majd. A cseh védelmi miniszter azt mondta: a tízéves távlatú szerződés 100 millió euró értékben, 200 ezer lőfegyverről szól. A Magyarországon gyártott fegyverekből a cseh haderő is részesül majd.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke szerint a felgyorsított büntetetőeljárásokon keresztül, a megfelelő büntetésekkel lehetne megakadályozni az ajánlásokkal kapcsolatos visszaéléseket. Pálffy Ilona elmondta, hogy a törvény arra nem ad felhatalmazást az NVI-nek, hogy az összes leadott ajánlóívet ellenőrizze, és kiszűrje a hamis ajánlásokat.

Életpályát vezetne be a szociális ágazatban dolgozóknak az MSZP-Párbeszéd. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke elmondta: a dolgozók bértábláját az egészségügyi ágazatéhoz kell igazítani, így 30 százalékkal növekedhet az érintettek bére.

A csaló brókercégek körüli ügyek tisztázását, a felelősök elszámoltatását ígéri a Jobbik. Volner János frakcióvezető azt mondta, az elmúlt napokban nyilvánosságra került részletek megerősítik, hogy a csaló brókercégek vezetői szoros baráti, üzleti kapcsolatban álltak a Fidesz prominens politikusaival. Példaként említette erre a Quaestor vezetőjét.

Az Együtt egyoldalúan visszalépteti jelöltjét Budapest 12. számú választókerületében, a 15. kerületben a DK-s Hajdu László javára. A párt korábban egyoldalúan visszaléptette már jelöltjeit több LMP-s, MSZP-s DK-s és független jelölt javára is, valamint Juhász Péter is így tett a Belvárosban.

Felfüggeszti Barta János párttagságát és visszavonja jelöltségét az LMP. A párt ezt azzal indokolta, hogy a zuglói egyéni képviselő jelölt elismerte, hogy a Fidesz is gyűjtött neki ajánlásokat. Az LMP szerint a Fidesszel semmilyen együttműködés nem megengedhető.

Innovációs Nagydíjban részesítette a Richtert és Molt a Magyar Innovációs Alapítvány. A gyógyszercég a Cariprazine nevű antipszichotikumért kapott elismerést. Ipari Innovációs Díjat kapott a MOL a nagyméretű dízelmotorokhoz fejlesztett csökkentett emissziójú üzemanyag megalkotásáért és piaci bevezetésért.

Országszerte fokozott ellenőrzés várható az utakon az ünnepek idején, az ittasság kiszűrését célzó központi akciót azonban az idén nem tart a rendőrség. Csütörtök délutántól Budapest térségében a gyorsforgalmi utak kivezető szakaszait és a M0-ás autóutat is ellenőrzik a többi között helikopterekkel. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján csökkent az ittas vezetők száma.

Már pénteken is zárva tartanak az üzletek, miután már nagypéntek is munkaszüneti nap. Csütörtökön és szombaton a tavalyihoz képest is erősebb forgalomra számít az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Vámos György az InfoRádióban úgy vélte: a teljes kiskereskedelmi forgalom 100 milliárd forintnál is nagyobb összeggel bővülhet márciusban a januári-februári költéshez képest.

Oroszország időben és a saját érdekeinek megfelelően válaszol majd diplomatáinak kiutasítására - jelentette ki a Kreml szóvivője. Theresa May brit miniszterelnök viszont üdvözölte a nemzetközi közösség széleskörű intézkedéseit. Dmitrij Peszkov, orosz elnöki szóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy Moszkva továbbra is kész egy csúcstalálkozóra Vlagyimir Putyin és Donald Trump között.

Párizsban több ezren tiltakoztak az antiszemitizmus ellen. A résztvevők között volt a kormány több minisztere, továbbá a politikai pártok és civil szervezetek képviselői. A menet a múlt héten meggyilkolt idős zsidó nő lakásához indult. Emmanuel Macron elnök üzenetében párhuzamot vont a gyilkosság és a múlt pénteki dél-franciaországi túszejtés között.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×