eur:
393.09
usd:
367.1
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2018. február 15-én.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Fontos döntést jelentett be Lázár János

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő 112. Kormányinfóján elhangzott: még szerdán benyújtja a kormány a magasházak építésével kapcsolatos törvényjavaslatát, amely 65 méterben maximalizálná a Magyarországon építhető ingatlanok magasságát. Beszámoltak több, aktuális kérdéssel kapcsolatos kormányálláspontról is. Azt egyelőre nem tudni, hogy a jövő héten lesz-e kormányülés.

Lázár János bejelentette: a kormány még délután törvényjavaslatot nyújt be a magasházakkal kapcsolatban. Eszerint

Magyarország egész területén 65 méteres lehet a legmagasabb épület.

A fővárosban a pesti oldalon számos magasház-építési terv van, 100 méternél magasabb épületeket is létesítenének. A kormány azt szeretné, ha a Bazilika adná továbbra is a legmagasabb pontot. Lázár János elmondása szerint jelenleg három érintett pesti magasház-építési projekt van, 120 méter magas ingatlanok is szóba kerültek. Két projektben több toronyház is létesülne.

A miniszter elmondta: a városkép megőrzése miatt szeretnék törvényben szabályozni ezt a kérdést, akár az érintetteket is hajlandóak kártalanítani.

Szeviép-károsultak

Május végéig meghosszabbítja a kormány a károsultak számára a jelentkezési határidőt, jelentette be a miniszter, hozzátéve: jelenleg 106 potenciális károsultat tartanak nyilván. Eddig 690 millió forintot fizettek ki több mint 50 károsultnak. A miniszter felidézte: lassan 10 éve tárgyalnak a bíróságok és sok helyen az első fokú döntések sem születtek meg. Lázár János szeretné tisztázni a szegedi önkormányzat felelősségét is az üggyel kapcsolatban.

Téli rezsicsökkentés

A kormány megvizsgálja, hogy milyen téli rezsicsökkentést tud adni azoknak a településeknek, ahol egyáltalán nincs vezetékes gáz. Lázár János a kormányinfón azt mondta, hogy 300 ilyen település van, amelyeknek lakó emiatt kimaradtak a gázzal vagy távhővel fűtőknek adott 12 ezer forintos támogatással.

Világörökségi területek

2017 december óta van elővásárlási joga az államnak világörökségi védelem alatt álló területeken lévő ingatlanokra. Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta: ha lehetőség lesz arra, hogy az állam vásároljon (a történelmi városkép megvédése érdekében, emelte ki a miniszter) -, akkor fognak élni ezzel a jogukkal. Nem cáfolta, hogy a kérdésben szereplő Sofitel Budapest Hotel esetében megvennének egy 8000 négyzetméteres épületrészt.

Az Oroszországgal kapcsolatos fellépés

Theresa May brit miniszterelnök két lépést kezdeményezett az Európai Tanács tagjainál a Szkripal-ügy miatt.

Legyen közös európai uniós lépés. Ezt Magyarország is támogatja; Orbán Viktor miniszterelnök azt javasolta, hogy az EU moszkvai állandó képviselőjét hívják vissza konzultációra.
Tagállamok külön-külön is tegyenek lépéseket az összefogás jeleként. Ezért utasított ki Magyarország is egy orosz diplomatát, mondta Lázár János, hozzátéve, hogy személyt és indokot nemzetbiztonsági okból nem közölnek, csak annyit, hogy ez a Nagy-Britanniával való szolidaritás jegyében történt.

ENSZ

Lázár János kijelentette: az ENSZ álláspontjuk szerint alapvető joggá akarja tenni a migrációt. Ez a magyar kormány szerint káros folyamatokhoz vezet, valamint korlátozza az egyes országok önrendelkezési jogát, és ezek miatt elfogadhatatlan. A külgazdasági és külügyminiszter arra kapott mandátumot, hogy ez ellen tiltakozzon.

Amíg a magyar kormány 12 pontos javaslatát el nem fogadják, addig blokkolják az EU közös álláspontjának kialakítását

Soros-leaks

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette, hogy a Nyílt Társadalom Intézet brüsszeli irodájának munkatársai szövegszerű javaslatokat próbálnak tenni a Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatos uniós állásfoglalások kialakításakor. Szerintük ez az Európai Bizottság döntéshozatalába való beavatkozás. Megismételte Lázár János, hogy Magyarországon 2000 ember dolgozik ennek a hálózatnak.

Gazdasági eredmények

4.441.000 a foglalkoztatottak száma, 4% alatt a munkanélküliség (3,8%, EU-ban az egyik legalacsonyabb), ez az elmúlt 25 év legjobb eredménye - jelentette ki Lázár János. 700 ezerrel többen dolgoznak most, mint 2010-ben.

70 ezer üres álláshely van, munkaerő-piaci tartalék körülbelül 300 ezer ember - mondta Lázár János.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×