eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Győrt keleti irányból elkerülő 813-as út utolsó, harmadik ütemben elkészült, 5,2 kilométer hosszú szakaszának átadásán Győr határában 2018. március 14-én.
Nyitókép: Krizsán Csaba

Szijjártó: Romolhat az EU és Oroszország viszonya

Nem barátságosak azok a lépések, amelyeket az elmúlt hónapokban az ukránoktól tapasztalt Magyarország, figyelembe véve, hogy a NATO és az Európai Unió felé próbál integrálódni - fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kiemelte azt is, nem érdekelt a magyar kormány abban, hogy élezze a feszültséget Romániával.

Romolhat a közeljövőben Oroszország kapcsolata az Európai Unióval - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„A britek meg vannak arról győződve, hogy a területükön a vegyi fegyverrel végzett támadást oroszok hajtottak végre. Több részről érkezett felvetés, hogy a bizonyítékok szélesebb tárházával szeretne néhány európai ország megismerkedni. A britek számítanak az EU- és NATO-tagok szolidaritására. Romló tendenciára számítok, bár voltak korábban reményt keltő jelek” - fejtette ki.

A tárcavezető kiemelte: Magyarországnak speciális a földrajzi helyzete, de világos a szövetségesi helyzete,

NATO- és EU-tagként szolidaritást kell vállalnia.

Látszik viszont az is, hogy minden ország próbálja a saját érdekeit is érvényesíteni a szolidaritás mellett – tette hozzá.

Szijjjártó Péter arról is beszélt, hogy nem barátságosak az elmúlt időszak ukrán lépései Magyarország felé.

Példaként említette az

  • ukrán oktatási törvény módosítását, amellyel 12 év fölött megszüntették azt, hogy kizárólag saját anyanyelvükön tanulhassanak a fiatalok,
  • azt, hogy a Velencei Bizottság javaslatait nem fogadták el,
  • alkotmányellenesnek nyilvánították azt a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvényt, amely viszonylag előnyös helyzetet jelentett a magyarokra, és a három új javaslat rosszabb helyzetet jelentene,
  • kétszer robbantottak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházán,
  • Beregszászra vezényeltek át ukrán katonákat.

„Mi motiválhatja az ukránokat abban, hogy a kisebbségek, és azon belül a magyarság ellenes intézkedéseket tesznek. Ilyet egy ország nem tehet, amely hitelesen, őszintén a NATO és az EU felé próbál integrálódni” - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kiemelte: nem érdekelt a magyar kormány abban, hogy élezze a feszültséget Romániával.

„Ott van az óriási magyar nemzeti közösség, a jól működő gazdasági együttműködés és az egymásra utaltság. Érzek egyfajta elköteleződést a politikai vezetők részéről a kapcsolatok javítására, de bizonyos struktúrákban ezt a legfelsőbb szintű román politikai akaratot sem akarják figyelembe venni, amikor a magyarokkal kapcsolatos döntéseket, lépéseket meghozzák.

A kölcsönönös tiszteletre kell alapozni a két ország politikáját és higgadtan kell fellépni

a Romániával kapcsolatos ügyekben” - fejtette ki.

Megjegyezte, hogy továbbra is bízik a román kormányt alkotó pártok vezetőiben, akik ígéretet tettek a helyzet megoldására.

Iratkozzon fel Youtube csatornánkra:
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 13:10
×
×
×
×