eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Feltételekkel hajlandó lemondani tisztségéről a szlovák kormányfő - a nap hírei

Megkezdte működését az ünnep rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Az Európai Unió egységét nevezte a legfontosabbnak negyedik kormányfői ciklusának első televíziós interjújában a német kancellár.

Az előkészítési, szervezési munkálatokkal megkezdte működését a nemzeti ünnep rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. A biztosítási tervet elfogadták - közölte Kara Ákos, a törzs vezetője. Lakatos Tibor, az ORFK közrendvédelmi főosztályának vezetője közölte: országszerte több mint félezer ünnepi rendezvényt jelentettek be, rendőrségnek nincs információja arról, hogy bárki megzavarná bármely rendezvény rendjét, de ha szükséges, a kellő erőkkel azonnal intézkednek. Bonta Imre, a Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője arról tájékoztatott, hogy a nemzeti ünnepen kellemes idő várható. A hosszú hétvége többi napján viszont extrém időjárásra kell készülni.

Magyar állampolgárok a következő napokban ne utazzanak Kárpátaljára - ezt tanácsolja Magyarország ungvári főkonzulátusa Facebook-oldalán, az érzékeny politikai és közbiztonsági helyzetre és az esetleges provokációkra hivatkozva. Az ukrajnai megyében a hatóságok fokozott biztonsági intézkedésekkel készülnek a március 15-i ünnepi rendezvényekre, mert provokációtól tartanak. Nem csak a magyarok ünnepelnek most: egy szélsőjobboldali csoport is felvonulásra készül.

Feltételekkel kész lemondani miniszterelnöki tisztségről Robert Fico. A szlovák kormányfő a koalíciót alkotó három párt vezetőjével, a kedd óta tartó egyeztetések után bejelentette: feltételei, hogy az államfő, a parlamenti választások eredményeit tiszteletben tartva elfogadja, hogy a győztes Irány - Szociáldemokrácia jelöli az új kormányfőt, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve, hogy elfogadja és szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen.

Az új szövetségi kormány megalakulásával Németország ismét teljes mértékben cselekvőképes - jelentette ki a német kancellár. Angela Merkel negyedik kormányfői ciklusának első televíziós interjújában hangsúlyozta, hogy a többoldalú megállapodásokon alapuló együttműködés válsága tapasztalható, és ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy egységes maradjon az Európai Unió. Beszélt arról is, hogy meg kell oldani azoknak az embereknek a gondjait, akik tiltakozásból az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali pártra szavaztak, és el kell érni, hogy az AfD kiessen a szövetségi parlamentből.

Egy társulási egyezmény jelenthetné a megfelelő keretet az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatai számára a brexit után - áll az Európai Parlament szerdán elfogadott állásfoglalásában. A nagy többséggel megszavazott ötpárti határozatban a képviselők hangsúlyozzák: a legjobb megoldás az lenne, ha a szigetország tagja maradna a belső piacnak és a vámuniónak, ennek lehetőségét azonban a brit kormány kizárta. A társulási megállapodás négy pillérre épülne: a kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokra, a külpolitikai-biztonsági-fejlesztési együttműködésre, a belső biztonságra, és a tematikus együttműködésre.

London felfüggeszt minden magas szintű diplomáciai kapcsolatot Moszkvával és kiutasít 23 orosz diplomatát. Theresa May kormányfő szerint hiteles orosz magyarázat hiányában London arra a következtetésre jutott, hogy az orosz államot felelősség terheli Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés volt orosz ügynöke és lánya ellen múlt héten idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérletért. London emellett befagyasztja a Nagy-Britanniában fellelhető orosz állami vagyoneszközöket, ha azokról bebizonyosodik, hogy brit állampolgárok életének veszélyeztetésére használhatók fel. Moszkva elfogadhatatlannak, indokolatlannak nevezte az intézkedéseket és válaszlépéseket ígért.

Azonnali lépéseket szorgalmaz a globális vízválság elkerülése érdekében az ENSZ Vízügyi Elnöki Testülete. A bizottság jelentése szerint a mostani az első alkalom, hogy a Föld lakóit hivatalosan is azzal szembesítik: vagy találnak megoldást a vízválságra, vagy megszűnik létezni az eddig ismert világ. A testület tagjai, köztük Áder János köztársasági elnök úgy fogalmaznak: a víz erre a századra élet-halál kérdéssé vált.

Meghalt Stephen Hawking világhírű brit elméleti fizikus. A tudós 76 éves volt. A mindenség elméletének megalkotója nemcsak kiemelkedő szakmai sikereiről, hanem a laikusoknak szóló ismeretterjesztési munkásságáról is híres volt. 1988-ban jelent meg a téridő elméletéről szóló könyve, Az idő rövid története, amelyet több mint 40 nyelvre fordítottak le és világszerte 30 millió példányban kelt el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×