eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Orbán Viktor: Magyarország is olyan gazdaságot szeretne, mint a német - a nap hírei

A miniszterelnök azt szeretné, ha a magyar gazdaság is olyan lenne, mint a német. Az ENSZ álláspontjával ellentétben rossznak nevezte a migrációt egy New York-i fórumon a külgazdasági és külügyminiszter. Bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A nap legfontosabb hírei március 12-én.

Magyarország is olyan gazdaságot szeretne, mint a német, amelyben a családi vállalkozások hasonló eredményeket és sikereket érnek majd el, mint a németországiak - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a Rosenberger Magyarország Kft. hatmilliárd forintos nyírbátori beruházásának bejelentésekor arról beszélt, hogy a remények szerint a jövőben a családi vállalkozások adják majd a teljes magyar gazdasági teljesítmény felét.

Az ENSZ álláspontjával ellentétben rossznak és megállíthatónak nevezte a migrációt egy New York-i fórumon a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a magyar ENSZ-képviseleten rendezett fórumon beszélt erről. A tárcavezető, aki az ENSZ migrációs csomagjáról szóló vitára érkezett New Yorkba, úgy fogalmazott: az elmúlt két és fél év európai eseményei világosan mutatják, hogy a migráció rossz, ezt a sikertelen társadalmi integrációs folyamatok és a terrorfenyegetettség növekedése bizonyítja.

Felfüggesztette Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt képviselőjelöltjének mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság. A politikus mentelmi jogán ak felfüggesztését a nyíregyházi bíróság kezdeményezte, mert számvitel rendjének megsértése miatt eljárás folyik ellene. A testület emellett elutasította a Kósa Lajos Fidesz-KDNP-s képviselőjelölt kampányvideója miatt benyújtott kifogást. A Momentum szerint a felvételen több aláírásgyűjtési jelenet látható, ám a jelölt - a látszattal ellentétben - nem a jelöltséghez szükséges ajánlásokat gyűjti.

A magyar oktatás teljes megújítását, a tanárok és a diákok túlterheltségének csökkentését szorgalmazták a Független Diákparlament által szervezett fórumon a MSZP-Párbeszéd, az LMP és a Jobbik miniszterelnök-jelöltjei. A Független Diákparlament februárban hívta vitára a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeit, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke nem ment el a rendezvényre.

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az LMP akadályozza a demokratikus pártok együttműködését és ezzel a Fidesz hatalomban tartását szolgálja. Gyurcsány Ferenc arra reagált, hogy az LMP jövő hétfőig teljes ellenzéki összefogást követel jelöltjeinek esetleges visszaléptetéséért cserébe. Kijelentette: a DK egy hallgatólagos együttműködésre sem hajlandó a Jobbikkal. Gyurcsány Ferenc arról is beszélt: pártja, kormányra kerülve sem bontaná le a határkerítést.

A CEU bécsi kampuszának megalapításáról szóló egyetértési megállapodásról tárgyal a Közép-európai Egyetem és az osztrák főváros vezetése. A megállapodás értelmében az Otto Wagner területet vizsgálják meg, mint lehetséges helyszínt, a bérlésre a CEU és Bécs 99 éves szerződést köt majd. Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora azt is közölte: az intézmény otthona a magyar főváros marad.

Projektcég alakul a dél-budai új centrumkórház beruházásának lebonyolítására, az erről szóló előterjesztés hamarosan a kormány elé kerül. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár példaértékűnek nevezte a zöldmezős beruházást, mert ilyenre évtizedek óta nem volt példa az egészségügyben. A kórház építéséről szóló tervpályázatot ezekben a hetekben írják ki. A centrumkórház 4,5-5 év múlva nyithatja meg kapuit.

Bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes. Távozását az elmúlt napokban többször is követelte az ellenzék a Ján Kuciak tényfeltáró újságíró meggyilkolása nyomán kialakult belpolitikai válságban. A belügyminiszter döntését azzal indokolta, hogy távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához. Közben beterjesztették a pozsonyi parlament ellenzéki pártjai a Robert Ficóval és kormányával szembeni bizalmatlansági indítványt.

A brit kormányfő szerint Oroszországban katonai célokra kifejlesztett idegméreggel követték el a délnyugat-angliai gyilkossági kísérletet. Theresa May a londoni alsóházban ismertette a vizsgálat eddigi eredményeit. Az orosz külügyi szóvivő cirkuszi show-nak minősítette a brit kormányfő bejelentését. Salisbury városában a múlt héten Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés volt orosz ügynöke és lánya ellen követtek el gyilkossági kísérletet. Továbbra is válságos állapotban vannak.

Tárgyalni fog az Európai Unió vezetőivel az amerikai kereskedelmi miniszter az amerikai termékeket sújtó vámokról és nem vámjellegű korlátokról. Ezt Donald Trump amerikai elnök közölte. Előzőleg az Európai Bizottság visszautasította Donald Trump vádját, hogy tisztességtelen akadályokkal védi piacát az amerikai agrárvállalkozókkal és a feldolgozóiparral szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×