eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Hammerstein Judit: szigorú elvárás a magyar kultúra képviselete

Hammerstein Judit: szigorú elvárás a magyar kultúra képviselete

A külföldön működő magyar intézeteknek a helyi közösségek mellett az ott élő magyarokat is meg kell tudniuk szólítani – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hammerstein Judit, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára.

A 22 országban működő magyar intézetek nagyrészt maguk állíthatják össze éves programjukat – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hammerstein Judit, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. „Bízunk az ő felkészültségükben és elsősorban a helyismeretükben” – tette hozzá a Balassi Intézet vezetője. A helyettes államtitkár szerint az intézetek dolgozói látják pontosan, hogy az adott országban mire van igény, befogadókészség, illetve, hogyan lehet eladni a magyar kultúrát, hogyan lehet a külföldi partnerekkel együttműködni. 

Nagyon szigorú elvárás az intézetek felé, hogy a magyar kultúrát képviseljék – hangsúlyozta Hammerstein Judit.

„Olyan programot kell előállítaniuk, amely híven tükrözi a magyar kultúra gazdagságát”

– fogalmazott. Fontos továbbá a minőség és a műfaji sokszínűség. 

Hammerstein Judit szerint a magyar intézeteknek az adott ország lakóit és az ott élő magyar közösségeket is meg kell szólítaniuk. A sepsiszentgyörgyi intézet ugyan magyar közegben működik, de feladata a román közönség megszólítása is – mondta a helyettes államtitkár.

Az évfordulókról és a súlypontokról Magyarországon döntenek

– tette hozzá a helyettes államtitkár. Idén például a V4-es elnökség kiemelt fontosságú, ennek minden intézet programjában tükröződnie kell.

Ukrajna kivételével valamennyi szomszédos országban van magyar intézet, tehát intézményes magyar kulturális jelenlét – mondta a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára. Világszerte 22 országban 24 magyar intézet működik. Az elmúlt évek intézetalapításai világos koncepciót rajzolnak ki – magyarázta Hammerstein Judit.

Az isztambuli magyar intézet megalapításával egy régi történelmi hiányosságot pótoltak – tette hozzá Hammerstein judit. „Az első világháború elsodorta a Konstantinápolyi Magyar Tudományos Központot 1918-ban, és azóta tulajdonképpen nem hozta létre a magyar állam újra ezt az intézetet” – fogalmazott. Az intézményalapítás fontosságát az is jelzi, hogy az isztambuli levéltárak tele vannak magyar anyagokkal, a városban járva folyton magyar emlékbe ütközik a járókelő – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. 

Nagyon fontos volt a magyar állam számára, hogy minden szomszédos államban nagyon erős intézményes kulturális jelenlétet hozzon létre – mondta a Hammerstein Judit. Egyetlen szomszédos ország van, ahol még nincs magyar intézet, ez Ukrajna – tájékoztatott. Az első lépést már itt is megtették: a kijevi magyar nagykövetségen megkezdte a munkáját egy oktatásért és kultúráért felelős szakdiplomata.

Hammerstein Judit elmondta: a korábban a tervek között szereplő Bakuban végül intézet alapítása helyett szakdiplomata képviseli a magyar kultúrát, míg a kolozsvári intézet vagy fiókintézet alapításáról még folynak az egyeztetések.

„Ahhoz, hogy a magyar állam intézetet tudjon alapítani bárhol a világban, ahhoz a másik félnek a fogadókészségére is szükség van”

– emelte ki a helyettes államtitkár.

Egy intézet alapításának és fenntartásának emellett komoly anyagi vonzata van, így tekintetbe kell venni azt is, hogy milyenek a Magyar Állam költségvetési lehetőségei – tette hozzá Hammerstein Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×