eur:
394.07
usd:
364.96
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Itt az influenzajárvány - így védekezhetünk

Itt az influenzajárvány - így védekezhetünk

Megkezdődött itthon az influenzajárvány. Aki beteg, maradjon otthon vagy legalább viseljen maszkot, a többiek pedig figyeljenek a higiénés szabályok betartására – javasolja Noszek László, a Szent Imre Kórház Fül-Orr-Gégészeti Profilvezető főorvosa.

A megbetegedési mutató átlépte a járványküszöböt, a 3. héten az előző hetinél 32,7 százalékkal többen,

azaz 16 850-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz

 közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának kórházhigiénés és járványügyi felügyeleti főosztálya. A betegek száma Pest és Fejér megyében, valamint a fővárosban a legmagasabb, a legtöbben a 15-34 éves korosztályból kerülnek ki.

A heti laboratóriumi vizsgálatok 19 influenza B és egy influenza A vírust azonosítottak. A megbetegedések miatt péntektől látogatási tilalom lép életbe Fejér megye valamennyi fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményében.

Az influenza a legtöbb beteget már az elején ledönti a lábáról, ebben különbözik a többi felső légúti vírusos betegségtől  hangsúlyozta Noszek László, a Szent Imre Kórház Fül-Orr-Gégészeti Profilvezető főorvosa.

„Hirtelen nagyon jelentős állapotromlás, akár magas láz, rossz közérzet, végtagfájdalmak, tehát látványosabban, erőteljesebben jelentkezik

 – tette hozzá, majd azt is elmondta, hogy a legtöbbször 7-10 nap alatt gyógyul meg az influenzás beteg, de akinél szövődmények jelentkeznek, annál a teljes felépülés hetekig elhúzódhat.

A Szent Imre Kórház Fül-Orr-Gégészeti Profilvezető főorvosa szerint valószínűsíthető volt, hogy a hónap végére már járvány lesz, a lefolyását pedig egyelőre nem lehet megtippelni. Tavaly ugyanakkor jóval több beteg volt ilyenkor. A lakosság átoltottsága és a vakcina hatékonysága egyaránt fontos az oltás után két héttel alakul ki a védettség – tette hozzá. 

Itt az influenzajárvány - így védekezhetünk

Noszek László arról is beszélt, hogy az időjárás is szerepet játszik a vírus terjedésében: „Abban az esetben, hogy ha jobban tudunk szellőztetni és jó lesz a levegő, akkor az jobban csökkenti az esélyét a fertőzés terjedésének. De ha viszonylag nagy a hőingás – tehát éjszakára lehűl a levegő, napközben meg 10 fok lesz és ködös, párás idő– akkor az kifejezetten kedvez a vírus terjedésének.

Figyeljünk oda magunkra és másokra is

Egy friss amerikai felmérés szerint a puszta kilégzés útján is terjedhet a vírus. A fül-orr-gégész a higiénés szabályok fokozott betartására hívta fel a figyelmet.

„Ha rendszeresen mossuk a kezünket, arcunkat, illetve sokat szellőztetünk, bőségesen fogyasztunk folyadékot és nem szárad ki a nyálkahártyánk. Valamint az alapbetégségeket megfelelően kezeljük és ezáltal erős a szerevezetünk, akkor jó eséllyel tudjunk csökkenteni, hogy megfertözzön minket a vírus” – tette hozzá. 

Aki megfertőződött, szintén sokat tehet azért, hogy óvja a környezetét: „Ha valaki beteg, akkor viseljen maszkot. Sokan úgy is járnak dolgozni, hogy betegek, nálunk nem annyira divat, de maszkkal a kilégzett vírusokat is el tudjuk a közösségtől izolálni, így nem fog átterjedni a mi betegségünk” – mondta Noszek László.  Megjegyezte, hogy aki influenzás, a legjobb, ha otthon tud maradni, mert így nem fertőz máshol, és a gyógyulása is gyorsabb.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×