eur:
394.63
usd:
371.87
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nem kellene embereknek meghalniuk a családon belüli erőszakban

Nem kellene embereknek meghalniuk a családon belüli erőszakban

Hét nő és három férfi halt meg az elmúlt két hónapban családon belüli, kapcsolaton belüli erőszak miatt. Szelényi Zsuzsanna szerint az Isztambuli Egyezmény még a tragédia előtt segíthetne az áldozatokon.

Hatékony programmal fel lehetne lépni a családon belüli erőszak ellen. Az elmúlt két hónapban hét nő és három férfi halt meg, ezeket az eseteket pedig meg lehetett volna előzni – mondta Szelényi Zsuzsanna független országgyűlési képviselő az InfoRádiónak. 

Szelényi szerint azért lehet szimbolikus az elmúlt két hónap, mert ennyi idővel ezelőtt, november 17-én nyújtotta be több képviselőtársával együtt az Isztambuli Egyezmény ratifikálására vonatkozó javaslatot a magyar parlamentnek.

Az Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a kapcsolati erőszak megelőzéséről szóló nemzetközi egyezmény, amit a magyar kormány 2014-ben már aláírt, de azóta sem léptette életbe. 

Hozzátette, ha ez megtörtént volna, az előbb említett embereknek nem kellett volna meghalnia.

Ha Magyarországon működne a megelőzőrendszer, akkor az áldozatok időben felléphettek volna a védelmük érdekében, tudták volna, hogy mit kell csinálni és kihez kell fordulni. 

Miután a kapcsolaton belüli erőszakos események összefüggésben vannak a nemek közti viszonyokkal, a dominancia- és hatalmi viszonyokkal, ezért nagyon fontos, hogy folyamatosan beszélni kell a társadalmi szerepekről, a nemi előítéletekről.

„Konkrétan az erőszakról is beszélni kell, fel kell lépni ellene. A hatékony távoltartás egy rendkívüli jó megoldás a családon belüli erőszak  kezelésére.

Sőt, azt állítom, hogy

az erőszakos személyekkel való pszichológiai munka lehetővé teszi azt, hogy adott esetben  rehabilitálódjon is egy ilyen viszony”

– mondta a képviselő. Hozzátette: ez utóbbihoz viszont szükséges a rendkívül hatékony pszichológiai munka, és hogy az elkövetők (többnyire férfiak) belássák azt, hogy elviselhetetlen viszonyokat teremtettek mondjuk a családjuk számára. 

Többségben nők az áldozatok

Korábban Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos azt mondta, hogy a statisztikák szerint

az európai nők harmada áldozata volt már élete során valamilyen fizikai vagy szexuális erőszaknak. 

Az Európa Tanács 2011-ben aláírt egyezménye a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról - közismert nevén az Isztambuli Egyezmény - kötelező szabályokat állít fel a szexuális zaklatással szemben, de az ügyek többsége mégsem jut a bíróságok elé. A biztos azt mondta, hogy ezért a nemzeti hatóságokkal együttműködve érvényt kell szerezni az egyezménynek, amely

bűncselekményként tekint a szexuális visszaélés minden formájára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×